Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Încrengăturile afacerilor de mediu: protecție pentru unele firme chiar de la șefi de instituții

Radu Pop
gunoi groapa de gunoi Glina

În calitate de șef al Garzii de Mediu Prahova, încă din 2015, Florin Diaconu a supervizat și protejat afacerile urât mirositoare din spatele firmelor "Vitalia", "Demeco" sau "Gentoil", afaceri la care presa a făcut referiri în numeroase articole, informează ziuanews.ro.

Imediat după numire, ilegalul Florin Diaconu a organizat o epurare în masa, înlăturând din funcții comisarii care deranjau afacerile companiilor protejate din domeniul deșeurilor. Operațiunea s-a soldat cu procese pierdute în serie de GNM și cu plăți compensatorii pentru disponibilizati, plătite din bugetul statului. Protectia de care beneficiază "Demeco" si patronul acesteia Daniel Botez la nivelul functionarilor din Ministerul Mediului a făcut ca mai multe dezastre de mediu sa ridice serioase semne de intrebare unele generand inclusiv repercursiuni penale.

Un traficant de droguri a făcut un denunţ despre faptul că deţine mai multe laboratoare de preparare a drogurilor de sinteză. Pentru producţie avea nevoie de sodiu metalic, o substanţă explozibilă extrem de periculoasă. La percheziţie procurorii nu au mai găsit substanţa, dar au identificat locul unde butoiul fusese stocat. Recipientul cu sodiu metalic fusese ridicat de reprezentanţii administraţiei locale din Chitila. "Demeco" SRL Bacău, firma care trebuia să ridice recipientul, a chemat o altă firmă, "Glencora Impex" SRL, firmă deţinută de patronii "Demeco", să preia butoiul şi să-l predea la "Vivani Salubritate" SRL.

Procesul-verbal de predare-primire nu a fost, însă, semnat de "Glencora Impex". Astfel, butoiul cu sodiu metalic a dispărut, lucru anchetat acum de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. Potrivit procurorului de caz, pentru a se crea aparenţa de legalitate în documente 320 de kilograme sodiu metalic s-au transformat în 680 de kilograme de deşeuri de laborator. Depozitate în fiole de sticlă. Firma "Demeco" SRL prin reprezentantul ei, Daniel Botez, precum şi directorul Mădălina Fedor au fost trimişi în judecată pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals. "E faptă sancţionată cu de la 3 la 12 ani. Firma acţionează pe teritoriul întregii ţări. Marfa, sodiul metalic, este dispărută, circulă pe undeva", încheie procurorul de caz Teodor Niţă.

In anul 2018, administrația judeteana clujeana a atribuit fără nici o licitație celor de la "Demeco", contractul de 6.150.000 lei fără TVA prin care reziduurile provenite din stația de osmoza inversa care epureaza lacul de levigat de la Pata Rât - obiect al numeroaselor sesizări catre primul ministru, ministrul mediului si chiar DG Environment vor fi eliminate. Băieții deștepți din industria de reciclare a deșeurilor periculoase, Daniel Botez şi Ciprian Blănaru, actionari cu cote egale, ai "Demeco" au beneficiat din nou de un contract. Contractul a fost atribuit fără licitaţie pentru că, în opinia reprezentanţilor CJ Cluj, nu a fost primită „nicio ofertă sau nicio ofertă/cerere de participare adecvată ca răspuns la o procedură restrânsă", oficialii clujeni prevalându-se şi de situaţia de "urgenţă".

Întreaga anchetă este disponibilă pe ziuanews.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.