DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Inculpaţii din Dosarul Microsoft nu scapă. Încă o veste proastă în instanţă

gabriel sandu dorin cocos dumitru nicolae niro arest

Inculpaţii din Dosarul Microsoft primesc încă o veste proastă din partea judectătorilor. Înalta Curte de Casație și Justiție a decis joi menţinerea măsurii controlului judiciar în cazul celor patru inculpați din dosarul Microsoft judecați pentru corupție - fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru "Niro" și Dorin Cocoș, precum și fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan "Pinalti". Decizia poate fi contestată în 48 de ore.

MINUTA:

I. În baza art. 362 Cod procedură penală raportat la art. 208 alin. 4 Cod procedură penală, respinge cererea de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar formulată de inculpatul Sandu Gabriel. Respinge cererea formulată de inculpatul Sandu Gabriel privind cenzurarea programului de supraveghere stabilit de către Secţia 1 Poliţie – Compartimentul Supraveghere Judiciară din cadrul DGPMB.

II. În baza art.362 alin.2 Cod procedură penală raportat la art.208 alin.2 şi 5 Cod procedură penală, menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpaţii Sandu Gabriel, Cocoş Dorin, Dumitru Nicolae şi Ştefan Gheorghe. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Cocoş Dorin, în cuantum de 130 lei, cât şi onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Ştefan Gheorghe, în cuantum de 35 lei, se vor plăti din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare.

Dosarul Microsoft:

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

"La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor Contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României", preciza DNA.

Astfel, în primăvara anului 2009, a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

"În cursul procedurii de achiziție, pentru a asigura asocierii având ca lider D-CON.NET AG atribuirea contractului, Dorin Cocoș a pretins de la o persoană implicată în cauză foloase necuvenite pentru el, pentru Gheorghe Ștefan și pentru Gabriel Sandu, după cum urmează: Gabriel Sandu — 2.700.000 euro și 1.800.000 euro, Gheorghe Ștefan — 4.000.000 euro, Dorin Cocoș — 9.000.000 euro. Din fișa de date a procedurii de achiziție rezultă că au fost stabilite criterii de calificare restrictive, astfel încât să fie înlăturat de la licitație orice alt ofertant în afară de asocierea având ca lider D-CON.NET AG, în consecință, la 12.08.2009 a fost semnat un acord cadru cu această asociere de firme prin care Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a achiziționat furnizarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare", potrivit procurorilor.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.