Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Independența Kosovo prinde contur – Premierul Serbiei acuză Europa: 'Cea mai mare putere din UE ne cere asta!'

ankasam.org
serbia kosovo serbia

Independența Kosovo prinde contur – Premierul Serbiei acuză Europa: 'Cea mai mare putere din UE ne cere asta!'

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că Europa solicită Serbiei să recunoască independența Kosovo, informează Rador Radio România.

"De facto sau de iure. Da, aceasta ne solicită. Să nu ne amăgim că nu este așa. Cea mai mare putere din Uniunea Europeană ne cere. În esență, aceasta ne solicită" – a declarat Vučić la postul privat de televiziune Pink. Referindu-se la aderarea Serbiei la UE, Vučić a spus că el personal este pentru aderare, că jumătate din populația Serbiei dorește aderarea, dar nu și cealaltă jumătate. Vučić a declarat că populația este împărțită și când este vorba de Kosovo. "Putem să ne mințim și să spunem că suntem de acord, când bine înțeles nu suntem. Bine înțeles, o parte crede că trebuie să renunțăm la Kosovo, dar nu îndrăznesc să spună public, iar cealaltă parte spune că trebuie să apărăm Kosovo cu orice preț, dar fără ei sau copiii lor" – a declarat Vučić. "Noi cetățenii Serbiei trebuie să ne întrebăm ce dorim de la noi, de la țara noastră. Cum ar trebui să arate țara noastră? Vrem să lucrăm cu entuziasm sau vom striga și ne vom plânge soarta în fiecare zi. Vom spune că trăim bine, deși știm că unii o duc foarte greu?" – spus Vučić, adăugând că trebuie găsit un obiectiv cu care toți să fie de acord.

Stagiul militar obligatoriu

Referindu-se la eventuala revenire la stagiul militar obligatoriu, Vučić a declarat că mai întâi va solicita opinia colaboratorilor săi militari, "vom analiza, vom vedea, nu este un proces care să se încheie într-o lună, două, trei, nu se va întâmpla mâine". "Trebuie să se pregătească cazărmile, trebuie să stabilim dacă stagiul obligatoriu va fi de 100 de zile sau de 120 de zile. Să vedem dacă la sfârșitul săptămânii vor fi liberi să meargă acasă. Trebuie să ne modernizăm. Vrem să avem armată, sau nu, dacă nu vrem să avem armată să ne întoarce la (fostul ministru al apărării, Zdravko) Ponoš" – a declarat Vučić pentru TV Pink. Potrivit lui Vučić Armata Serbiei este acum de o sută de ori mai puternică decât acum 10 ani, subliniind că "dacă n-am avea armată, am fi călcați ca gândacii". Vučić a declarat că dotarea Armatei va continua. "Suntem o supraputere când este vorba de tancuri, dar nu avem echipaje. Indiferent de salariul oferit, oamenii nu mai vor să riște, vor să trăiască frumos" – a declarat Vučić, adăugând că trebuie să spună oamenilor care este situația reală și să vadă dacă se dorește o armată puternică.

Spania recunoaște pașapoartele Kosovo, declară vicepremierul Kosovo

Vicepremierul Kosovo, Besnik Bisljimi, a anunțat că Spania s-a alăturat statelor care recunosc pașapoartele emise de Kosovo și de acum cetățenii Kosovo vor putea călători în această țară fără vize. Bislimi a declarat că site-ul Direcției Generale a Uniunii Europene pentru Migrație și Afaceri Interne a publicat această informație. "Știrile bune continuă pentru cetățenii și țara noastră. Acum chiar și Spania recunoaște pașapoartele Republicii Kosovo, deci vom putea călători fără vize în această țară. De la 1 ianuarie, de când se aplică regimul relaxat de vize, Spania se alătură statelor europene în care putem călători fără vize" – a postat Bislimi pe Facebook, adăugând că Guvernul Kosovo va continua să lucreze pentru a aduce vești bune pentru cetățeni. Spania este una dintre cele cinci state ale UE care nu recunoaște independența Kosovo. Relaxarea regimului de vize pentru cetățenii Kosovo a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.