Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

India condiţionează negocierile cu Pakistanul: 'Poziţia noastră este clară. Noi vrem un mediu fără terorism'

ClearIAS
india pakistan

India a exclus joi orice negocieri oficiale cu Pakistanul până când această ţară, care are de puţin timp un nou guvern, nu va pune capăt "terorismului transfrontalier", informează AFP, conform AGERPRES.

Alegerea în aprilie a lui Shehbaz Sharif în funcţia de premier al Pakistanului a alimentat speranţa privind o reducere a tensiunilor între cele două ţări rivale dotate cu armă nucleară, ale căror relaţii s-au deteriorat din cauza problemei regiunii Caşmir.

"Poziţia noastră este clară. Noi vrem un mediu fără terorism", a declarat joi, în timpul unei conferinţe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe indian, Arindam Bagchi. Doar în aceste condiţii un dialog este posibil, "puţin contează ce spune guvernul de cealaltă parte", a adăugat el.

Bagchi a subliniat că schimbul de scrisori între premierul indian Narendra Modi şi Sharif ţine de simpla curtoazie diplomatică.

Relaţiile dintre cele două ţări, conflictuale de decenii, au înregistrat o escaladare a tensiunilor după decizia Indiei din 2019 de a revoca statutul de autonomie parţială al Jammu şi Caşmir, teritoriu majoritar musulman administrat de India.

Poliţia indiană afirmă că violenţa legată de insurecţia militanţilor separatişti s-a redus după revocarea autonomiei parţiale în 2019, însă după această dată aproape 1.000 de persoane (soldaţi, militanţi, civili) au fost ucişi.

Caşmirul este divizat între India şi Pakistan, care revendică totalitatea acestui teritoriu din Himalaya după independenţa sa proclamată în 1947. New Delhi acuză de decenii Islamabadul că susţine grupările de insurgenţi din Caşmirul indian, ceea ce Pakistanul dezminte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.