Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

India: Liderul opoziției, Rahul Gandhi, rămâne în închisoare

SunPhoto
india steag

Un tribunal indian a respins vineri o nouă cerere a liderului de opoziţie Rahul Gandhi de suspendare a executării unei pedepse cu închisoarea pentru defăimare, ceea ce a dus la expulzarea sa din Parlament, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Gandhi, în vârstă de 52 de ani, a fost condamnat pe 23 martie la doi ani de închisoare pentru remarci făcute în timpul unei campanii electorale din 2019. El a declarat atunci că "toţi hoţii au ca nume de familie Modi" şi a fost dat în judecată.

Guvernul lui Narendra Modi este acuzat pe scară largă că se foloseşte de legea asupra defăimării pentru a reduce la tăcere criticii.

Cazul, în statul de origine al prim-ministrului, Gujarat, este unul dintre multele deschis în ultimii ani împotriva lui Gandhi, care este principalul adversar al lui Modi şi principal membru al partidului Congresul Naţional Indian (INC, opoziţie - colocvial Partidul Congresului - n.r.).

Un judecător de la Înalta Curte din Gujarat a declarat că verdictul iniţial a fost "echitabil şi legal".

O cerere anterioară similară a lui Gandhi a fost respinsă de o instanţă inferioară din Gujarat în aprilie, la o lună după condamnarea sa iniţială şi expulzarea ulterioară din Parlament.

Sentinţa îl face pe politician ineligibil şi nu-i permite să ocupe locul în Parlament şi să participe la alegerile generale din 2024, în care partidul la putere, Bharatiya Janata Party (BJP), al lui Modi, este văzut clar câştigător.

Acum el ar trebui să facă apel la Curtea Supremă din New Delhi.

"Nicio forţă nu-l poate reduce la tăcere, adevărul va triumfa şi justiţia va prevala în cele din urmă", a scris pe Twitter K.C. Venugopal, un parlamentar de opoziţie şi fost ministru în ultimul guvern al Congresului.

Susţinătorii lui Gandhi atribuie condamnarea şi pierderea locului său în Parlament apelurilor pe care le-a făcut pentru o anchetă cu privire la legăturile dintre Modi şi magnatul Gautam Adani, ambii originari din Gujarat.

Partidul Congresului îl acuză pe Modi că a încurajat ascensiunea rapidă a lui Gautam Adani şi că i-a permis miliardarului să câştige contracte pe nedrept şi să evite un control adecvat.

Principală figură a Congresului, Rahul Gandhi este un descendent al primei dinastii politice indiene. El este fiul lui Rajiv (şi Sonia) Gandhi, nepotul Indirei Gandhi şi strănepotul liderului independenţei Jawaharlal Nehru, toţi foşti prim-miniştri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.