DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Indicele BET-TR, care include şi dividendele, a urcat cu 18% în ultimele 12 luni

capital.ro
bursa

Indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET listate la Bursa de Valori București (BVB), a crescut cu 17,7% de la finalul lunii februarie 2020 și până la finalul lunii trecute, anunță Bursa de Valori București

Astfel, în ultima ședință de tranzacționare din februarie 2020 BET-TR se află la un nivel de 14.599 de puncte, pentru că la finalul lunii trecute să ajungă la 17.179 puncte. Aproape un sfert din ritmul total de creștere din ultimele 12 luni, de peste 4 puncte procentuale, a fost realizat la nivelul indicelui BET-TR în ianuarie și februarie anul acesta, potrivit mediafax.ro.

Citește și: STUDIU - Ne bucuram degeaba: măsurile de carantină nu au avut un efect simțitor asupra mediului

Valoarea totală a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a fost în creștere la finalul primelor două luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe Piață Reglementată a BVB au fost realizate tranzacții totale de 2,25 miliarde lei, +16,4% față de ianuarie-februarie 2020. Pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare, valoarea cumulată a tranzacțiilor a ajuns la 187 milioane lei în primele două luni ale anului comparativ cu un nivel de 42 de milioane de lei în 2020, ceea ce înseamnă o creștere de 343%.

„Remarcăm un interes crescut pentru companiile așa-numite de creștere listate pe segmentul AeRO al BVB, dar și pentru companiile cu un istoric solid listate pe piață reglementată. Această efervescență este reflectată și în nivelul de tranzacționare cu diferite tipuri de instrumente financiare, iar valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 2,4 miliarde de lei în primele două luni luând în calcul cele două piețe care au avut creșteri semnificative, de 16% pentru piață reglementată și de 340% pentru AeRO. Anul 2021 a început într-o notă puternic optimistă pentru Bursă de Valori București. Acest fapt este rezultatul cumulativ, pe de o parte, al eforturilor constante depuse de BVB de a se promova că un pilon esențial de finanțare și, pe de altă parte, de o înțelegere mai bună și încredere sporită în rândul acționarilor companiilor românești care sesisează oportunitățile multiple oferite de prezența pe bursă,” a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București.

„Suntem într-un moment pozitiv pentru piață, în care premisele pentru a accelera dezvoltarea pieței de capital sunt create, ele trebuie doar fructificate de participanții la piață. De asemenea, unul dintre obiectivele BVB de a crește reprezentativitatea României în indicii internaționali capătă tot mai multă consistentă. Din martie, România se prezintă în față investitorilor internaționali care urmaesc indicii FTSE Russell cu patru companii: Banca Transilvania și Nuclearelectrica în indicii All-Cap, Bittnet și TeraPlast în indicii Micro Cap. Sunt șanse că această lista să includă, în cadrul evaluărilor din 2021 ale FTSE Russell, cel puțîn încă o companie. În plus, tot mai mulți români au ales să devină investitori la bursă și numărul lor este în creștere. Acest fapt se reflectă și în nivelul activității de tranzacționare și ne bucură să vedem o lichiditate în creștere în acest an după un 2020 foarte bun: în primele două luni, lichiditatea medie zilnică a fost peste nivelul aceleiași perioade din 2020. Continuăm eforturile de îmbunătățire a lichidității întregii piețe și avem în vedere o serie de inițiative care să stimuleze vizibilitatea emitenților, precum acoperirea cât mai multor companii prin rapoarte de analiză și promovarea standardelor ESG în rândul companiilor listate,” a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al BVB.

Activitatea investițională la BVB își continuă parcursul ascendent în prima parte a anului 2021, după rezultatele record obținute în 2020 când investitorii prezenți pe bursă românească au tranzacționat instrumente financiare în valoare totală de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuală înregistrată vreodată pe segmentul principal al bursei românești și a depășit cu aproape 25% recordul anterior consemnat în anul 2007.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.