Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Indicele de forță în Asia 2022: Rusia se situeză pe locul 5

National Geographic
Rusia harta

Federația Rusă s-a clasat pe locul al V-lea pe lista celor mai puternice și influente țări asiatice, după SUA, China, Japonia și India - arată datele, publicate astăzi de una dintre organizațiile de studii analitice și politologice cele mai influente din Australia - Institutul Lowy, realtează TASS, potrivit Rador.

După cum se arată în raportul anual intitulat "Indicele de forță în Asia 2022", SUA ocupă primul loc pe lista celor mai puternice țări din regiunea asiatică, iar puterea în ultimii ani a fost subminată de măsurile stricte în lupta împotriva COVID-19 și de granițele închise ale țării". "Japonia a obținut a treia poziție, India este pe poziția a patra, iar după Rusia, care ocupă poziția a V-a în clasament, urmează Australia, Coreea de Sud, Singapore și Indonezia", se arată în raportul experților." După cum remarcă autorii clasamentului, ratingul Rusiei, deși a scăzut ușor în ultimul an (cu 1,4 puncte), i-a permis acesteia să se mențină pe poziția a V-a pe lista celor mai puternice țări din regiune cu 31,6 puncte din 100. "Cel mai puternic indicator al Rusiei rămâne în continuare stabilitatea sa economică (la provocările externe), care este asigurată de securitatea resurselor țării și de potențialul de descurajare nucleară bine recomandat", notează analiștii institutului, subliniind, cu toate acestea, că "influența Moscovei în regiune limitează semnificativ poziția sa geografică - la periferia Asiei."

Statele Unite (80,7 puncte) întrec pe cel mai apropiat concurent al lor, China (72,5), la indicatori ca potențialul militar general, cooperarea în domeniul apărării și influența culturală. Mai mult decât atât, după părerea experților, "Statele Unite au perspective demografice mai favorabile, în vreme ce China se confruntă cu o scădere bruscă a natalității." "Influența diplomatică a Chinei în Asia în anul 2022, dimpotrivă, a fost foarte semnificativă, iar Beijingul a câștigat favoarea majorității țărilor din regiune, rămânând cel mai mare partener comercial al acestora", se arată în document. Analiștii australieni au arătat că Japonia (37,2 puncte) și India (36,3 puncte), în ciuda unei anumite extinderi a influenței lor în regiune, au probleme destul de serioase. Pentru Japonia se remarcă "scăderea numărului populației, creșterea vârstei medii a cetățenilor capabili de muncă și creșterea prea lentă a PIB-ului." "Influența economică a Indiei, pe fondul extinderii legăturilor culturale și diplomatice ale acesteia, scade din cauza refuzului New Delhi de a participa la acorduri regionale cheie", se arată în raport. Cu toate acestea, analiștii subliniază că, în viitor, atât India, cât și Japonia "vor rămâne jucători foarte importanți în regiune, însă traiectoria lor de dezvoltare poate să nu fie deloc ceea ce speră Statele Unite sau Australia."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.