Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INEDIT Toţi localnicii dintr-un cătun medieval au mers la vot

primaria valcea

Toţi cei 19 localnici din satul medieval Firijba au votat la Şcoala din centrul comunei Popeşti, după ce au ieşit de la slujba de duminică, fostul dascăl din sat, Dumitru Şerbănecu, declarând pentru Agerpres că niciodată firijbenii nu au sărit peste această îndatorire civică.

 

Dumitru Şerbănescu, cunoscut drept "Contele" şi care are peste 80 de ani, ca majoritatea consătenilor săi, spune că "votul este ca şi mersul la biserică, este religia democraţiei".

 

"Toţi am mers la vot, aşa trebuie, democraţia este cel mai scump lucru pe care ni l-a dat istoria. Este momentul de graţie prin care noi poporul ne decidem viitorul, aleşii, primarul în cazul de faţă. Votul este ca mersul la biserică, este religia democraţiei. Noi aici avem toţi peste 80 de ani, doar o familie de tineri ne-a mai rămas în sat, dar din câte am înţeles noi, anul ăsta, satul nostru de mijloc de pădure a intrat pe harta turismului şi chiar de nu vom mai fi noi pe aici, sunt sigur că în viitor acest sat va reveni din nou la timpurile de altădată, cu şcoală, cu biserică, cu multă viaţă", spune fostul dascăl.

 

Majoritatea firijbenilor ajung duminica în centrul comunei Popeşti la biserică, o parte din ei cu căruţele, o parte cu un consătean cu maşina, atunci când nu plouă şi se poate circula.

 

În această duminică, după ce au ieşit de la biserică, au mers la vot şi apoi la cumpărături, după care eu plecat în satul lor din mijlocul pădurii Popeştilor.

 

Cătunul Firijba din comuna Popeşti este un sat vechi de mai multe secole, aflat în mijloc de pădure şi care a fost ridicat de tăietorii de lemne. Acest sat a avut maximul de populaţie în 1960, aproape 150 de persoane, după care a decăzut. În acei ani, a funcţionat o biserică şi o şcoală care a dat, însă, mai multe personalităţi, doi firijbeni ajungând unul cercetător la NASA şi altul jurnalist la o publicaţie franceză.

 

În prezent, peste 30 de case din sat sunt abandonate şi aici mai trăiesc 11 familii, din care trei sferturi sunt doar cu un singur membru, vârstnici de peste 80 de ani, şi o familie cu un copil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.