Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inflaţia a scăzut semnificativ în Germania în luna martie pe fondul decelerării preţurilor la energie

Pinterest
inflatie

Rata anuală a inflaţiei a încetinit semnificativ în Germania în luna martie, graţie în principal decelerării preţurilor la energie, ca urmare a efectului de bază dar şi a măsurilor guvernamentale, arată datele oficiale publicate joi, transmite Bloomberg.

Indicele armonizat al preţurilor de consum a crescut cu 7,8% în luna martie, după un avans de 9,3% în februarie, conform datelor preliminare publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis). Este cea mai redusă rată anuală a inflaţiei înregistrată de Germania după luna august 2022, potrivit Agerpres.

De la o lună la alta, indicele preţurilor de consum a crescut cu 1,1%. Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la o rată anuală a inflaţiei de 7,5% şi o creştere de 0,8% de la o lună la alta.

Declinul inflaţiei se datorează în întregime decelerării preţurilor la energie, care au crescut cu doar 3,5% comparativ cu luna martie 2022, când invadarea Ucrainei de către Rusia a provocat o explozie a preţurilor la energie, după un avans de 19,1% în luna februarie. În schimb, preţurile la alimente au continuat să afişeze o creştere peste medie. În luna martie aceste preţuri erau cu 22,3% mai mari în ritm anual.

Pe lângă efectul de bază, care are legătură cu nivelul ridicat al preţurilor la energie în luna martie 2022, măsurile include în cel de-al treilea pachet de sprijin adoptat de Guvernul german au contribuit şi ele la declinul inflaţiei, a apreciat Destatis.

Şi alte ţări din zona euro au anunţat o scădere a ratei inflaţiei, precum Spania, unde rata anuală a inflaţiei a coborât la 3,3% în martie, de la 6% în februarie, graţie reculului preţurilor la electricitate şi carburanţi, potrivit unei estimări preliminare publicate joi.

Franţa va anunţa vineri datele preliminare privind inflaţia în luna martie, analiştii mizând pe un recul până la 5,5% în ritm anual. Tot vineri, Oficiul european de statistică (Eurostat) va da publicităţii estimarea sa preliminară privind rata anuală a inflaţiei în zona euro.

Conform datelor publicate anterior de Eurostat, în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 8,6% în ianuarie, până la 8,5% în februarie. Este a patra lună consecutivă în care s-a înregistrat o încetinire a preţurilor în zona euro, după ce în octombrie se înregistrase un avans record, de 10,6%.

Majoritatea economiştilor sunt de părere că inflaţia în cea mai mare economie a Europei a depăşit vârful. Cu toate acestea, nu se aşteaptă la o reducere rapidă a preţurilor în acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.