Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inflația a ajuns la aproape 80% în Turcia: lira turcească se prăbușește

News Text Area
Turcia inflatie

Inflația din Turcia a ajuns la aproape 80%, iar analiștii au avertizat că țara riscă să fie prinsă într-o spirală de creștere a prețurilor și de majorare a salariilor, informează Financial Times.

Prețurile de consum au crescut cu 78,6% de la an la an în luna iunie, cea mai rapidă creștere din 1998, în condițiile în care politica monetară neconvențională a președintelui Recep Tayyip Erdoğan și impactul războiului din Ucraina au avut un preț ridicat.

Prețurile în sectorul transporturilor au crescut cu 123,37%, iar cele la alimente și băuturi nealcoolice sunt mai mari cu 93,93%, potrivit datelor guvernamentale.

Rata a fost ușor sub prognoza consensuală a analiștilor, de 80 la sută.

Erdoğan, care respinge opinia larg acceptată în rândul economiștilor potrivit căreia creșterea ratelor dobânzilor reduce inflația, a ordonat băncii centrale să mențină rata de referință a împrumuturilor mult sub nivelul inflației

Ca urmare, lira a pierdut 48% din valoarea sa față de dolar în ultimele 12 luni. Prăbușirea monedei a fost un factor major al creșterii prețurilor într-o țară dependentă de importuri, în special de energie.

Aceasta a fost agravată de o creștere a prețului energiei și al altor mărfuri în urma invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

Cele mai recente date privind inflația, în creștere de la 73,5% în mai, vin la câteva zile după ce autoritățile turce au anunțat o creștere cu 30% a salariului minim - la șase luni după ce au majorat cu 50% rata de bază a salariului.

Banca de investiții Goldman Sachs de pe Wall Street și-a majorat recent prognoza de inflație pentru sfârșitul anului pentru Turcia de la 65% la 75%, avertizând că ultima creștere a salariului minim riscă să ducă la "o spirală preț-salariu".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.