Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inflație record în Turcia: costurile pentru transporturi și alimente au crescut cu 108% și 92%

Pinterest
inflatie

Rata anuală a inflației în Turcia a sărit în luna mai la maximul ultimilor 24 de ani, de 73,5%, alimentată de războiul din Ucraina, de creșterea prețurilor la energie și de prăbușirea lirei - deși valoarea a fost ușor mai mică decât se temeau economiștii, scrie Reuters, informează Mediafax.

Inflația a crescut puternic din toamna anului trecut, când lira s-a prăbușit după ce banca centrală a lansat un ciclu de relaxare de 500 de puncte de bază dorit de președintele Tayyip Erdogan.

Cea mai recentă valoare a depășit nivelul de 73,2% atins în 2002 și este cea mai mare din octombrie 1998, când inflația anuală era de 76,6%, iar Turcia se lupta să pună capăt unui deceniu de inflație cronic ridicată. Cu toate acestea, prognoza consensuală era ca inflația anuală să crească la 76,55%.

Costurile pentru transporturi și alimente au crescut cu 108% și, respectiv, 92% în ultimul an, reflectând o criză economică tot mai profundă pentru turcii care se luptă să-și permită bunuri de bază. Indicele prețurilor de producție interne a urcat cu 8,76% de la o lună la alta în luna mai, pentru o creștere anuală de 132,16%.

Lira a slăbit cu 0,25% până la 16,5050 față de dolar, atingând cel mai slab nivel din decembrie. Moneda locală s-a prăbușit cu 44% în 2021 și cu încă 20% în acest an.

În ciuda celei mai mari rate anuale din cele două decenii de când Erdogan se află la putere, ministrul de finanțe Nureddin Nebati a declarat pe Twitter că valorile lunare ale inflației au o tendință de scădere, ceea ce reprezintă un semn pozitiv. Nebati a declarat anterior că inflația va scădea la o singură cifră la timp pentru alegerile de anul viitor, în cadrul unui program economic care acordă prioritate ratelor scăzute ale dobânzii, producției și exporturilor ridicate și unui excedent de cont curent.

Cu toate acestea, deficitul comercial a crescut cu 157% de la an la an în luna mai, ajungând la 10,7 miliarde de dolari, în principal din cauza importurilor de energie. Banca centrală preconizează o inflație de o singură cifră până la sfârșitul anului 2024.

Economiștii consideră că inflația va rămâne ridicată pentru restul anului 2022 și va încheia anul la 63%, pe baza unei estimări mediane, în creștere de la 52% în sondajul de luna trecută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.