Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Infopolitic: PSD 2009 vs. PSD 2014

crestere

Infopolitic a făcut o comparație între alegătorii PSD din perioada 2009, când partidul era condus de Mircea Geoană, și din 2014, când partidul era condus de Victor Ponta.

La o comparaţie pe votul politic, după 4 ani și jumătate de la alegerea unei noi conduceri, PSD-ul din 2014 obţine cu peste jumătate de milion de voturi în plus faţă de PSD-ul din 2009 (respectiv cu 580.000 de voturi în plus la europarlamentarele din 2014 față de 2009). Această diferenţă este semnificativă pentru evaluarea performantei PSD.

crestere

Cercetarea mai arată că PSD a crescut în ultimii 5 ani a avut loc mai ales în mediul urban (a ajutat și asocierea cu PNL sub sigla USL pentru apropierea de acest public – care a permis un dialog mai extins cu acest public după 2012), mai ales în rândul pensionarilor (care erau moderat pro-PSD în perioada lui Geoană dar au redevenit nucleul PSD în perioada 2010-2014, unii reveniți de la PDL, pe care nu l-au mai susținut după măsurile de austeritate).

urban

Decalajul rural-urban a scăzut în ultimii 5 ani, a crescut în schimb diviziunea pe vârste.

Comparativ cu acea perioadă din 2014, sondajele recente arată un PSD la fel de solid în ciuda înfrângerii de la prezidențiale, oarecum la egalitate cu un PNL care a absorbit PDL și care a preluat o importantă parte din voturile partidelor mai mici și a crescut mai mult decât suma părților din 2014.

Pentru metodologie și analiza completă consultați PSD-comparatie-publicuri-2009-2015

PSD în ultimii ani reușise să atragă pe lângă publicul vârstnic o parte semnificativă dintre tinerii din Muntenia și Oltenia, însă câștigarea președinției de către Iohannis a făcut ca aprox. jumătate dintre cei câștigați să se mute la dreapta, astfel că procentul PSD printre tineri a revenit după prezidenţiale la un nivel similar celui din 2009. Ceva asemănător s-a întâmplat în Transilvania, atât în orașe cât și în sate, indiferent de vârstă. PSD-ul crescuse la europarlamentare, unde a avut cu 7% mai multe voturi în 2014 față de 2009, însă după prezidențiale PNL a crescut în această regiune, ajungând la peste 50% din intenția de vot și readucând PSD la o diferență mare.

Categoriile medii (educație secundară, 45-59, gulere albastre și gri sau neocupați) fuseseră în perioada 2008-2010 mai degrabă de partea dreptei. După ruperea USL, acestea au trecut mai degrabă de partea stângii, însă după campania pt. prezidențiale s-au mutat din nou ușor spre dreapta.

edu2

Principalul grup de votanți ai PSD-ului rămâne format din pensionarii din Muntenia și Oltenia (trei sferturi preferă stânga), urmați de cei din Moldova și București. PSD stă marginal mai bine decât PNL printre pensionarii din Transilvania și inactivii (șomeri/casnice) din afara Transilvaniei.

Datele se bazează mai ales pe analize din 2009 și 2014. Totuși,  Infopolitic consideră că ele se pot aplica și la anul 2015, ținând cont se sondajele făcute în acest timp. Aceste sondaje arată că PSD nu a pierdut teren în anul curent ci, dimpotrivă, a avut o ușoară creștere (în interiorul marjei de eroare).

2015

Pentru metodologie și analiza completă consultați PSD-comparatie-publicuri-2009-2015.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.