Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Informații de ULTIMĂ ORĂ despre starea victimelor din Bihor

ploaie vreme

Starea uneia dintre cele 12 victime înregistrate după furtuna de duminică seara este gravă, un bărbat, de 23 de ani, celelalte 11 persoane fiind stabilitate, cu leziuni ce nu le pun viaţa în pericol, a declarat luni Alexandru Mateoc, medic specialist UPU-SMURD Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea. 

În prezent, doar şapte victime mai sunt internate, pentru supraveghere, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea. 

"În UPU am primit un total de 12 victime, dintre care una în stare gravă, cod roşu, un tânăr de 23 de ani, cu traumatism cranio-cerebral sever, în comă, care a fost operat în cursul nopţii, momentan cu un prognostic rezervat. Alte cinci victime, cod galben, cu traumatisme la nivelul capului şi toraco-abdominale care nu pun viaţa în pericol, stabile hemodinamic şi respirator. Şase victime, cod verde, au contuzii uşoare. În momentul actual, în Spitalul Judeţean mai avem internate şapte victime dintre care un minor. Starea copilului este bună. Ceilalţi la fel, stabilizaţi hemodinamic şi respirator, sunt reţinuţi pentru supraveghere", a declarat dr. Alexandru Mateoc, informează agerpres.ro

Acesta a precizat că, în cursul nopţii, la nivelul spitalului s-a declanşat planul alb, toţi medicii fiind chemaţi de acasă, adică 14 medici de la UPU, plus cei de pe secţii, 20, şi alţi 50 de asistenţi, infirmiere, brancardieri. 

Potrivit inspectorului şef al ISU Bihor, Sorin Caba, bărbatul decedat duminică seara, în maşina peste care căzuse unul dintre arborii prăbuşiţi, a fost un orădean, în vârstă de 37 de ani, fiind singurul caz de deces în urma vijeliei de tip tornadă care a doborât 11 arbori groşi peste un camping din localitatea Bulz. 

Caba a refăcut filmul evenimentelor de duminică seară, când ISU Bihor a declanşat planul roşu de intervenţie, după anunţul la 112, de la ora 21.20, privind copacii căzuţi peste un camping. 

"În total, au fost 17 victime, dintre care patru s-au prezentat cu mijloace proprii la unitatea de primiri urgenţe din Huedin. Unul a decedat, restul de 12 au ajuns la spitalul orădean. Dar a fost şi o şansă, pentru că la acea oră încă nu erau în corturi toţi cei campaţi acolo. Cu siguranţă, victimele ar fi fost mult mai numeroase dacă ar fi fost cu toţii în corturi", a precizat colonelul Caba. 

Inspectorul şef a mai precizat că a numărat 11 plopi, foarte înalţi, cu un diametru de peste un metru şi jumătate, care au fost smulşi din rădăcini. 

"A fost o furtună violentă. Acel şir de plopi era relativ izolat faţă de alte pâlcuri, astfel încât vântul puternic, o dată doborând unul sau doi dintre ei, practic au căzut precum un castel de cărţi", a subliniat Caba. 

Intervenţia plan roşu a fost realizată de toate echipajele SMURD din Bihor, trei echipaje de la Cluj, 19 autospeciale al ISU Bihor, atât de descarcerare, cât şi echipaje de transport, în total fiind 60 de ofiţeri şi subofiţeri care au acţionat la Bulz. 

O informaţie preliminară, care a presupus un eveniment tragic şi în localitatea Bratca, i-a determinat pe salvatori să se organizeze pe două direcţii, în localitatea Bulz şi pe zona Bratca, la un alt camping. Mai multe echipaje de căutare au fost detaşate în misiunea Bratca, inclusiv cu bărci. Informaţia a fost infirmată, astfel încât pompierii s-au concentrat pe acţiunea de la Bulz. 

La faţa locului, au fost descoperiţi mai mulţi arbori prăbuşiţi peste maşini şi corturi. Resursele de salvare au venit treptat la faţa locului, totalizând în final 19 echipaje, la care s-au adăugat cele trei de la Cluj.  

'Resursele au fost suficiente pentru această intervenţie. Din fericire, faţă de primele victime găsite, căutările nu au mai descoperit şi altceva. Am primit sprijin din partea primăriei din Bulz, primarul şi viceprimarul su fost prezenţi la faţa locului. Întreaga activitate la faţa locului a fost coordonată de prefectul judeţului, care a primit periodic informaţiile pe care le-am avut", a spus şeful ISU Bihor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.