Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Informații îmbucurătoare despre starea de sănătate a lui Salman Rushdie

theguardian.com
Salman Rushdie

Scriitorul Salman Rushdie a fost deconectat de la ventilator și poate vorbi din nou, la o zi după ce a fost înjunghiat, potrivit BBC, scrie Mediafax.

Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost atacat în timp ce vorbea la un eveniment în statul New York și se afla în stare critică.

El și-a revenit parțial și poate vorbi. Agentul său, Andrew Wylie, a confirmat vestea presei americane, deși anterior spusese că autorul ar putea pierde un ochi.

De ani de zile, Rushdie se confruntă cu amenințări cu moartea din cauza romanul său „Versetele satanice", despre care unii musulmani consideră că ar conține pasaje cu blasfemii.

Sâmbătă, bărbatul acuzat de atac a pledat nevinovat pentru tentativă de omor și a fost arestat preventiv fără cauțiune. Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, este acuzat că l-a înjunghiat pe Rushdie de cel puțin 10 ori în față, gât și abdomen. În urma atacului, agentul Wylie a spus că Rushdie are nervii secționați la un braț, a suferit leziuni la ficat și ar putea pierde un ochi.

Deși starea de sănătate a autorului nu a fost actualizată, mai mulți colegi scriitori și cercetători au transmis pe Twitter mesaje optimiste la aflarea veștii că romancierul este capabil să vorbească. Michael Hill, președintele instituției Chautauqua, unde a avut loc atacul, a publicat și el vestea pe Twitter.

Rushdie, care s-a născut într-o familie musulmană din Kashmiri în Bombay, s-a confruntat cu amenințări cu moartea după ce în 1988 a publicat al patrulea roman al său, „Versetele satanice". Romanul a fost interzis în multe țări cu populație musulmană numeroasă. De asemenea, fostul lider suprem al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a pronunțat în 1988 o fatwa (edict religios), prin care îi îndemna pe musulmani să îl ucidă pe Rushdie pentru blasfemie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.