Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Informații neașteptate despre depozitele de gaze naturale din Europa: sunt pe cale să se închidă la maxim în timpul iernii

http://caspianbarrel.org
gaze europa

Stocarea de gaze naturale a fost plină cu peste 84% în ultimele zile, rata de pompare rămânând aproape de 0,3% zilnic, în ciuda unei crize în nordul și centrul Europei, scrie energypress.gr.

Datele Kpler arată că în prima săptămână a anului 2024 importurile de GNL au scăzut cu 18%, până la un minim de unsprezece luni de doar 2,9 miliarde de metri cubi pentru a ajunge la terminalele europene. Pentru următoarea se prevede o creștere la 3,4 miliarde de metri cubi, valoare compatibilă cu condițiile, dar cu siguranță nu prea mare.

Având în vedere cererea sezonieră scăzută, caracteristică performanței depozitului din această iarnă, dacă retragerile continuă în următoarele două luni la 0,2% pe zi, atunci acestea se vor închide în martie aproape de 60% față de o țintă de 45%. Singurul caz în care această imagine poate fi răsturnată este dacă în lunile intermediare predomină temperaturi deosebit de scăzute.

Constatarea de mai sus are o dublă semnificație: pe de o parte, este foarte posibil că Europa va avea nevoie de puțin gaz pentru a umple depozitele primăvara și vara. Cererea va fi limitată în comparație cu anii precedenți, astfel încât prețurile pot scădea în continuare.

Contra-argumentul, însă, este că piața a redus deja situația pentru 2024 și totuși TTF rămâne peste 30 de euro. Totodată, tarifele forward pentru iarna viitoare sunt destul de mari, la 36-38 euro/MWh.

Dezvoltarea TTF va avea, de asemenea, un efect decisiv asupra prețurilor interne la energie electrică în acest an. În esență, consumatorii care au ales tarifele fixe albastre fac reduceri cu gandul că va exista o creștere în viitor a costului energiei electrice. Dimpotrivă, cei care le-au preferat pe cele verzi și galbene plutitoare, speră la o stabilizare sau chiar o detensionare a prețurilor lună de lună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.