Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înfrângerea din Parlament cu privire la Brexit, redusă la statutul de accident de parcurs de către guvernul britanic

pixabay.com
brexit

Guvernul britanic a redus vineri la un ”accident de parcurs” înfrângerea pe care a suferit-o joi seara în Parlament cu privire la Brexit, în pofida faptului că aceasta îi fragilizează încercarea de a obţine de la Bruxelles o modificare a acordului dovorţului - foarte criticat în Regatul Unit, relatează AFP preluată de mediafax.

Cu şase săptămâni înainte de data prevăzută a ieşirii din Uniunea Europeană (UE), la 29 martie, deputaţii au respins cu 303 de voturi la 258 moţiunea în care Executivul explica cum doreşte să renegocieze acordul de divorţ încheiat cu UE, respins sec printr-un vot, la jumătatea lui ianuarie, de Camera Comunelor.

”Ieri seară a avut loc mai degrabă un accident de parcurs decât dezastrul în care este transformat” în presă, a dat asigurări la BBC Radio 4 ministrul însărcinat cu relaţiile cu Parlamentul Andrea Leadsom.

Guvernul afirma în moţiunea sa că urmăreşte un dublu obiectiv, şi anume să obţină ”aranjamente alternative” ”plasei de siguranţă” (”backstop” în engleză) menită să ţină frontiera deschisă pe Insula Irlanda după Brexit şi să îndepărteze scenariul unei ieşiri fără acord («no deal»)”, temut de mediile de afaceri şi de o parte a deputaţilor.

Însă eurofobii din cadrul Partidului Conservator, aflat la putere, au refuzat să cauţioneze abandonarea scenariului unui ”no deal” şi s-au abţiunut, răsturnând votul.

”Toată această agitaţie este o furtună într-un pahar cu apă”, a relativizat de asemenea, tot la BBC, Steve Baker, un membru al grupului deputaţilor conservatori eurosceptici European Research Group (ERG).

”Ne-ar plăcea să încheiem un acord”, a adăugat el, avertizând că dacă acordul divorţului ajunge să fie aprobat în starea în care se află în prezent, cu susţinerea opoziţiei laburiste, Gvernul ”s-ar prăbuşi”.

Theresa May încearcă să obţină de la UE modificări cu privire la "backstop", însă Bruxellesul se arată inflexibil şi anunţa miercuri că aşteaptă de la Londra ”propuneri concrete şi realiste pentru a ieşi din impas”.

”Singura problemă cu votul de ieri (joi) seara este că el permite UE să continue să pretindă că nu ştie ce vrem. Or ei ştiu ce vrem”, a comentat Andrea Leadsom.

”Este clar - şi sper ca cineva din echipa de negociere a UE să asculte în această (vineri) dimineaţa - că exigenţa Parlamentului ca noi să rezolvăm problema «backstop»-ului rămâne poziţia de negociere a Guvernului”, a adăugat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.