Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înghețată cu aromă de vanilie obținută din deșeuri de plastic reciclat - VIDEO

flaweless.com
inghetata

Un designer britanic susține că este primul care a preparat înghețată cu aromă de vanilie obținută din plastic reciclat. Deși nimeni nu a gustat-o încă, se presupune că are același gust ca și înghețata de vanilie obișnuită.

Ca parte a proiectului său de final de an la Central Saint Martins Design School, Eleonora Ortolani și-a propus să facă ceva ce nimeni nu a mai încercat până acum, cel puțin din câte știe ea - să folosească o cantitate mică de plastic pentru a face aromă de înghețată. Proiectul, intitulat Guilty Flavours (Arome vinovate), a fost inspirat de frustrarea tinerei designer față de modul în care plasticul era în general reciclat: era transformat în produse care nu mai puteau fi reciclate mai departe, deoarece fusese amestecat cu rășini sau alte materiale, ceea ce, în opinia ei, nu făcea decât să înrăutățească problema. După ce a auzit recent despre o specie de viermi care putea digera pungile de plastic, a început să se întrebe dacă există vreo modalitate prin care oamenii ar putea mânca plastic, să-l descompună și să-l elimine definitiv.

"Nu mi-aș fi imaginat niciodată că voi putea face de fapt mâncare din plastic", a declarat Ortolani pentru Dezeen Magazine. "Și mi-a fost greu să găsesc un om de știință care să fie interesat să lucreze cu mine în acest sens."

Vanilina sintetică din plastic

În cele din urmă, Eleonora Ortolani a găsit-o pe cercetătoarea în domeniul alimentar de la London Metropolitan University și pe cercetătoarea Joanna Sadler de la Universitatea din Edinburgh, care a ajutat-o să sintetizeze vanilina sintetică din plastic. Aromatizantul alimentar comun este vândut în supermarketuri și folosit ca o alternativă mai ieftină la vanilie. Este produsă din aceeași materie primă ca și plasticul - petrolul brut - așa că raționamentul a fost că tot ce aveau nevoie era o enzimă pentru a descompune legăturile super-puternice dintre moleculele din structura plasticului și o alta pentru a sintetiza aceste molecule în vanilină.

În momentul în care primele enzime rup lanțul, acesta nu mai este plastic, nu mai este un polimer. Este vorba de monomeri. Sunt elemente", a declarat tânărul designer. "Microplasticul arată ca și cum ar fi o moleculă, dar de fapt este o bucățică foarte mică de plastic, nu s-a rupt".

Substanța rezultată miroase aparent exact ca vanilina, dar Ortolani nu a gustat-o și nici altcineva nu a făcut-o. Există un motiv întemeiat pentru asta. Pentru că este o premieră mondială, este considerat un ingredient complet nou de către organismele de siguranță alimentară, așa că nimeni nu are voie să îl mănânce până când nu este studiat și considerat sigur pentru consum. Cu toate acestea, structura moleculară este identică cu cea a vanilinei, scrie odditycentral.com.

Prima înghețată de vanilie aromatizată cu vanilină sintetizată din plastic este în prezent închisă într-un frigider și expusă la Central Saint Martins. Designerul speră că realizarea sa va declanșa o conversație despre reciclare și despre modul în care privim produsele sintetice și naturale.

Totul face parte din același ecosistem

"Dacă vă spun "în înghețata aceea există un ingredient care provine din deșeuri de plastic", veți fi complet dezgustați de acest lucru", a declarat Ortolani. "Dar apoi, odată ce înțelegi că, practic, totul face parte din același ecosistem și că putem considera chiar și plasticul ca făcând parte din același ecosistem, atunci totul capătă un sens total. Trebuie să schimbăm drastic modul în care mâncăm și modul în care percepem mâncarea. Nu spun că trebuie să privim viitorul alimentației ca totul să fie sintetic sau super-procesat, dar pentru mine este doar o chestiune de compromis."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.