Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inginer specializat în analiza şi structura clădirilor cu risc seismic: Avem nevoie să vedem unde sunt şcoli cu risc seismic mare, şcolile foarte vulnerabile

cgtn.com
seism cutremur

Matei Sumbasacu, inginer constructor specializat în analiza şi structura clădirilor cu risc seismic, reprezentant al Asociaţiei Re:Rise, a declarat că este necesar să se ştie unde sunt şcoli cu risc seismic mare, unde sunt şcolile foarte vulnerabile şi unde sunt foarte mulţi elevi expuşi pentru ca autorităţile să ştie cu ce să înceapă lucrările de consolidare a clădirilor, potrivit news.ro.

Matei Sumbasacu a fost întrebat, joi, la Prima News, dacă o clădire afectată trebuie consolidată sau dărâmată pentru construirea uneia noi.
“În cazul în care avem o clădire care este foarte vulnerabilă, practica din alte ţări este că se setează un prag maximal de evaluare, să spunem 60% şi dacă o consolidare costă mai mult de 60% din demolare şi reconstrucţie se optează pentru demolare şi reconstrucţie în condiţiile în care nu există o valoare de patrimoniu. (...) Evaluarea rapidă vizuală rapidă nu e un instrument ochiometric este un instrument care a fost elaborat în cursul anului trecut şi a fost adoptat în decembrie 2022, nu e o chestie făcută pompieristic după acest cutremur şi a fost adoptată tocmai pentru că s-a dovedit, empiric dacă vreţi, că expertizarea tehnică merge prea lent. Avem mii de şcoli şi avem o situaţie despre foarte puţine dintre ele pentru că expertizarea tehnică este un procedeu care necesită resurse, timp şi bani şi durează mult. Avem nevoie să vedem unde sunt şcoli cu risc seismic mare, unde sunt şcolile foarte vulnerabile şi unde sunt foarte mulţi elevi expuşi ca să ştim cu ce să începem”, a explicat Matei Sumbasacu.
El a precizat că evaluarea rapidă poate merge în paralel cu consolidările.
“Din păcate, ceasul ticăie, următorul cutremur se apropie. Problema este că până acum nu am avut acest instrument care să ne permită să avem o vedere de ansamblu asupra vulnerabilităţii seismice. (…) Aceste evaluări vizuale rapide pot merge în paralel cu consolidările şi când vorbim de şcoli este evident că trebuie să investim în consolidarea acestora pentru că acolo învaţă elevi şi mai ales pentru că prin consolidarea şcolilor, dacă statul este serios în consolidarea şcolilor poate să aducă un pic de speranţă în tot acest domeniu al consolidării. Şi atunci e foarte important să ne apucăm de treabă. Din câte ştiu, Guvernul consolidează nişte şcoli la nivel naţional, există acel program al Băncii Mondiale. Sunt mult prea puţine, dar trebuie început de undeva. Suntem o ţară care nu are nici măcar forţă de muncă, nu avem capacitate în piaţă să consolidăm cât ne-ar trebui”, a mai afirmat Matei Sumbasacu.
De asemenea, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, a declarat la Prima News, că el consideră că toate şcolile care funcţionează în clădiri mai vechi de 50 de ani ar trebui să fie expertizate tehnic.
“Lista arată neputinţa guvernului de a acţiona astfel încât noi, părinţii, să nu mai avem grija copiilor în aceste unităţi de învăţământ. Sub nicio formă nu putem să vorbim de un număr aşa de mic. Cred că şi în Bucureşti sunt mai multe şcoli cu vechime foarte mare, între 50 şi 100 de ani, care e absolut normal să treacă printr-o expertizare tehnică. Numărul este dat prin simplul fapt că la nivel naţional cred că 99% nu sunt expertizate tehnic. Avem la nivelul sistemului preuniversitar aproape 30.000 de clădiri, sunt 7.000 de unităţi cu personalitate juridică, până la 17.000 sunt unităţi conexe, arondate. (…) E vorba de o listă scurtă de şcoli care au fost verificate, acolo unde probabil şcoala stă să cadă pe elevi şi s-a făcut această expertizare pentru că noi suntem pricepuţi a face lucruri când avem cuţitul la os”, a transmis Iulian Cristache.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.