Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inginerii români revoluționează industria medicală - Software care detectează cancerul înainte ca boala să debuteze

cancer

Inginerii români din cadrul companiei Enea România, subsidiara locală a companiei suedeze, au dezvoltat împreună cu colegii lor din Statele Unite ale Americii un program care pemite detectarea foarte timpurie a cancerului pulmonar cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Acest proiect de inginerie software este în curs de dezvoltare de către echipele companiei Enea România din Craiova și București și este un proiect important pentru industria medicală, cu un impact major asupra reducerii factorului de eroare umană în colectarea datelor. Detectarea cancerului pulmonar se face tradiţional cu biopsie.

"Pe scurt, vorbim de o detectare timpurie a cancerului de plămâni pentru care se realizează o mostră de salivă care se desface până la nivel de celulă. Există un echipament ca o centrifugă care desface celulă cu celulă. Şi celulei i se face o fotografie. Celulele pre-boală care sunt nişte precursori, apar în imagini. Ca să poţi să faci această analiză îţi trebuie precizie şi viteză şi aici ajută tehnologia pentru că nu poţi să aştepţi două zile sau o lună. Îţi trebuie un soft deştept şi asta a făcut Enea şi încă facem. Urmează să fie lansat în SUA în momentul în care vor lua toate adeverinţele de la FDA'', a declarat pentru ECONOMICA.NET Bogdan Putinică, senior group vicepresident Enea.

Moarte suspectă a proprietarului celei de a doua companii aviatice ca mărime din Rusia. Și-a pierdut viața într-un accident aviatic în Germania

Enea România a livrat prima versiune a Cell Gazer, proiectul de software de nivel înalt care implică crearea şi implementarea de algoritmi complecşi pentru înregistrarea şi evaluarea datelor din imagini 2D şi 3D ale celulelor umane suscectibile să provoace displazie sau cancer.

Obiectivul proiectului, care este deja în curs de dezvoltare pentru cea de-a doua versiune, care va include caracteristici mai avansate, este documentarea, gestionarea și integrarea datelor din testele de diagnostic la nivel citologic și țesut. Soluția software va oferi specialiștilor medicali datele necesare pentru a determina diagnosticul corect pe baza unei analize extinse și mult mai rapide.

"Enea a făcut un pas revoluționar în domeniul tehnologiei medicale, creând în același timp un software care poate detecta celulele canceroase. În mod tradițional, detectarea cancerului pulmonar se face cu ajutorul biopsiei. O parte importantă a acestui software a fost construită în România, iar în cadrul întregului proiect au fost implicați ingineri din ENEA Craiova, București și SUA", se arată pe blogul companiei.

Cancerul pulmonar este responsabil pentru aproape unul din cinci decese cauzate de cancer la nivel mondial, provocând peste 1,6 milioane de decese în fiecare an. Această boală produce mai multe decese decât cancerul de sân, colon şi cancerul de prostată la un loc în întreaga lume. Concret, la fiecare 30 de secunde, undeva în lume, o persoană moare de cancer pulmonar, arată statisticile organizaţiei Lung Cancer Europe, citate de clinica Regina Maria.

Compania Enea este o firmă suedeză de software şi servicii fondată în 1968 şi care a intrat în România în urmă cu peste un deceniu, prin preluarea companiei de software IP Devel, fondată, în 2000, de Bogdan Putinică şi Daniel Bogdan. În 2016, Enea a deschis două centre în afara celui din Bucureşti, la Iaşi şi la Craiova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.