Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ingredientul controversat al sucurilor cu aromă de citrice va fi interzis și în SUA de către Administrația pentru Alimente și Medicamente

RapidEye/Getty Images
sucuri portocale

Un ingredient folosit odinioară în mod obișnuit în sucurile cu aromă de citrice pentru a menține gustul picant în băutură ar putea fi în sfârșit interzis definitiv în SUA, informează sciencealert.com.

În noiembrie, FDA a propus revocarea înregistrării unui ulei vegetal modificat, cunoscut sub numele de BVO, în urma unor studii toxicologice recente care fac dificilă susținerea utilizării sale în continuare.

"Acțiunea propusă este un exemplu al modului în care agenția monitorizează dovezile emergente și, după caz, efectuează cercetări științifice pentru a investiga întrebări legate de siguranță și ia măsuri de reglementare atunci când datele științifice nu susțin utilizarea în continuare în siguranță a aditivilor în alimente", a explicat James Jones, comisar adjunct al FDA pentru alimente de uz uman, la anunțarea propunerii.

BVO, sau uleiul vegetal bromat, a fost folosit ca agent emulgator încă din anii 1930 pentru a se asigura că aromele de citrice nu plutesc în partea superioară a sucurilor. Lipirea a o duzină de atomi de brom pe o trigliceridă creează un ulei dens care plutește uniform în apă atunci când este amestecat cu grăsimi mai puțin dense.

Totuși, acesta nu este singurul truc al BVO. Studiile pe animale au sugerat cu tărie că acest compus se poate acumula lent în țesuturile noastre adipoase. Având în vedere capacitatea potențială a bromului de a împiedica iodul să își facă treaba atât de importantă în interiorul tiroidei, autoritățile din domeniul sănătății din întreaga lume au fost suspicioase cu privire la riscurile emulgatorului timp de zeci de ani.

De fapt, BVO este deja interzis în multe țări, inclusiv în India, Japonia și națiuni din Uniunea Europeană, și a fost scos în afara legii în statul California în octombrie 2022, legislația urmând să intre în vigoare în 2027.

Poziția Administrației pentru Alimente și Medicamente

Cu toate acestea, FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente) nu a avut întotdeauna o opinie fermă. În anii 1950, agenția a considerat ingredientul ca fiind în general recunoscut ca fiind sigur (GRAS); o clasificare oficială acordată articolelor care fie au fost testate în mod corespunzător, fie - pentru ingredientele de uz comun înainte de 1958 - nu par a fi dăunătoare.

Acest lucru s-a schimbat în deceniul următor, când au fost ridicate întrebări cu privire la posibila sa toxicitate, ceea ce a determinat FDA să anuleze clasificarea GRAS pentru BVO și să limiteze temporar utilizarea sa la concentrații relativ mici, de cel mult 15 părți pe milion, exclusiv în băuturile cu aromă de citrice.

Nu a fost ușor să se colecteze date privind riscurile pe care le prezintă chiar și aceste cantități mici de BVO de-a lungul timpului, bazându-se în mare măsură pe studii pe termen lung care reevaluează efectele asupra sănătății pe un eșantion de persoane de dimensiuni semnificative. Cu toate acestea, dovezile s-au acumulat încet-încet.

Un studiu realizat în Marea Britanie în anii 1970 a constatat că bromul se acumulează în țesuturile umane, iar studiile pe animale au asociat concentrațiile ridicate de BVO cu probleme cardiace și comportamentale.

A fost nevoie de timp și de o serie de studii suplimentare, dar pe baza unor studii mai recente pe animale, bazate pe concentrații relative de BVO pe care oamenii sunt susceptibili să le ingereze, FDA este în sfârșit convinsă că există suficiente dovezi pentru a interzice complet utilizarea acestuia.

Cele mai multe dintre marile companii producătoare de băuturi carbogazoase sunt, din fericire, înaintea jocului. PepsiCo și Coca-Cola Co. au eliminat treptat ingredientul din produsele lor în ultimul deceniu.

"De-a lungul anilor, mulți producători de băuturi și-au reformulat produsele pentru a înlocui BVO cu un ingredient alternativ, iar astăzi, puține băuturi din SUA conțin BVO", a declarat Jones.

Ce va urma?

Interzicerea ar putea fi un semn al mai multor lucruri care vor urma, Jones anunțând că agenția revizuiește reglementările care autorizează utilizarea anumitor aditivi alimentari, în vederea interzicerii automate a aprobării oricărui colorant alimentar despre care s-a constatat că provoacă cancer la om sau la animale, ceea ce ar permite un proces birocratic mai agil.

O decizie finală cu privire la reclasificarea BVO de către FDA trebuie să treacă încă printr-un proces de revizuire îndelungat, care va necesita timp pentru a fi finalizat.

Având în vedere că alternativele adecvate la BVO sunt deja folosite pentru a face ca băuturile pe bază de citrice din întreaga lume să aibă un gust picant până la ultima picătură, este puțin probabil ca acest ingredient să fie ratat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.