Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorare mare în rândul angajaților: noua amenințare pentru locurile de muncă

Freepik
birou office

Mulți angajați se tem că amploarea luată de Inteligența Artificială îi poate lăsa fără loc de muncă în următorii ani.

Claire alucrează ca PR la o firmă de consultanță majoră, cu sediul în Londra, timp de șase ani. Tânăra de 34 de ani se bucură de slujba ei și câștigă un salariu confortabil, dar în ultimele șase luni, a început să se simtă îngrijorată de viitorul carierei sale. Motivul: inteligența artificială.

"Nu cred că, calitatea muncii pe care o produc ar putea fi egalată de o mașină încă", spune Claire.

"Dar, în același timp, sunt uimită de cât de repede ChatGPT a devenit atât de sofisticat. Mai dă-i câțiva ani și îmi pot imagina absolut o lume în care un bot îmi face treaba la fel de bine ca mine. Urăsc să mă gândesc ce ar putea însemna asta pentru capacitatea mea de angajare.”

În ultimii ani, pe măsură ce titlurile despre roboții care fură locuri de muncă umane au proliferat și pe măsură ce instrumentele generative AI precum ChatGPT au devenit rapid mai accesibile – unii lucrători raportează că încep să se simtă îngrijorați de viitorul lor și dacă abilitățile pe care le au vor fi relevante pentru piața muncii în anii următori.

În martie, Goldman Sachs a publicat un raport care arată că AI ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă. Anul trecut, sondajul anual global al forței de muncă realizat de PwC a arătat că aproape o treime dintre respondenți s-au declarat îngrijorați de perspectiva înlocuirii rolului lor cu tehnologia în trei ani.

"Cred că sunt îngrijorați mulți graficieni, spune Alys Marshall, o copywriter în vârstă de 29 de ani, cu sediul în Bristol, Marea Britanie. "Sperăm cu toții că clienții noștri vor recunoaște valoarea [noastră] și vor alege autenticitatea [unui om] în locul prețului și comodității instrumentelor AI.”

Acum, antrenorii de carieră și experții în resurse umane spun că, deși o anumită anxietate ar putea fi justificată, angajații trebuie să se concentreze asupra a ceea ce pot controla. În loc să se panicheze cu privire la posibilitatea de a-și pierde locurile de muncă în favoarea mașinilor, ar trebui să investească în a învăța cum să lucreze alături de tehnologie. Dacă o tratează ca pe o resursă și nu ca pe o amenințare, adaugă experții, se vor face mai valoroși pentru potențialii angajatori – și se vor simți mai puțin anxioși.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.