Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorări după catastrofa de la Nova Kahovka. AIEA îşi va consolida prezenţa la centrala din Zaporojie

twitter
Nova Kahova

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a anunţat că îşi va consolida prezenţa la centrala nucleară din Zaporojie, pe fondul îngrijorărilor legate de rezervele de apă pentru răcirea reactoarelor centralei ca urmare a catastrofei de la Nova Kahovka, relatează The Guardian, conform news.ro.

"Posibila pierdere a principalei surse de apă de răcire a centralei complică şi mai mult o situaţie de securitate şi siguranţă nucleară deja extrem de dificilă şi provocatoare", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

"Având în vedere intensificarea activităţilor AIEA în conformitate cu principiile nou stabilite, acesta va consolida, de asemenea, prezenţa AIEA la faţa locului, înlocuind echipa actuală cu un grup mai mare", a anunţat miercuri AIEA într-o actualizare a situaţiei.

Actualizarea subliniază ameninţările la adresa aprovizionării cu apă a iazurilor care alimentează reactoarele nucleare ale centralei. Agenţia a precizat că lucrează pentru a se asigura că există cât mai multă apă de răcire în rezerve, în cazul în care nu va mai putea accesa lacul de acumulare Kakovka.

Nivelul apei din lac continuă să scadă, a precizat agenţia. Aceasta a explicat că nivelul apei din rezervor a scăzut deja cu 2,8 metri de marţi, dar că rata orară de pierdere a scăzut la "între 5 şi 7 centimetri pe oră, de la un vârf de aproximativ 11 cm/oră, ieri".

"În cazul în care nivelul scade sub 12,7 metri, centrala nu va mai putea pompa apă din lac către sit", a precizat AIEA, adăugând că acest nivel ar putea fi atins în două zile.

"Pregătindu-se pentru o astfel de posibilitate, ZNPP îşi reface în permanenţă rezervele de apă - inclusiv marele iaz de răcire de lângă centrală, precum şi iazurile de răcire cu aspersoare mai mici şi canalele adiacente - prin utilizarea completă a apei din lacul Kahovka cât timp acest lucru este încă posibil", transmite AIEA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.