Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Îngrijorările în legătură cu operațiunea Pegasus, în creştere la nivel internaţional

www.kaspersky.com
pegasus

Îngrijorările cresc la nivel internaţional după dezvăluirile apărute în mass-media potrivit cărora jurnalişti, activişti şi politicieni ar fi fost spionaţi prin intermediul programului informatic israelian Pegasus, ONU anunţând marţi la New York că se află în discuţii cu autorităţile SUA în legătură cu acest caz, relatează miercuri dpa, conform AGERPRES.

Programul spion Pegasus, creat de compania israeliană NSO Group, introdus într-un smartphone, oferă atacatorului acces complet la mesajele dispozitivului, e-mailuri, microfon, cameră, apeluri şi contacte ale proprietarului dispozitivului.

Justiţia franceză a anunţat marţi că a deschis o anchetă în legătură cu afacerea Pegasus, urmând să examineze plângerea unor jurnalişti ale căror telefoane au fost spionate în contul Marocului.

Conform anchetei publicate duminică de un consorţiu de 17 media independente, softul Pegasus ar fi permis spionarea telefoanelor a cel puţin 180 de jurnalişti, 600 de politicieni, 85 de activişti pentru drepturile omului, 65 de şefi de companii din diferite ţări.

Pe lista numerelor de telefon spionate se află şi cel al preşedintelui francez Emmanuel Macron, potrivit Le Monde şi The Guardian.

Numerele de telefon mobile aparţinând altor 13 şefi de stat şi de guvern s-ar afla de asemenea pe această listă, a precizat The Guardian.

Compania israeliană NSO a declarat că Macron nu ar fi fost vizat de programul spion.

Un alt număr aflat pe listă este cel al preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa.

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat marţi la New York că discută cu autorităţile americane despre cazul Pegasus, afirmând că o astfel de practică reprezintă un motiv de îngrijorare.

Informaţiile apărute în mass-media au determinat Amazon Web Services (AWS) să deconecteze accesul NSO la serviciile cloud ale companiei americane.

Firma israeliană NSO Group a respins acuzaţiile şi a afirmat că produsele sale sunt vândute agenţiilor guvernamentale de informaţii şi de aplicare a legii verificate ca având drept activitate combaterea terorismului şi a criminalităţii organizate.

Guvernul israelian a anunţat formarea unei echipe speciale pentru a verifica dezvăluirile mass-media despre software-ul Pegasus, a anunţat site-ul Axios.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.