Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎNGRIJORĂTOR: România este codașă în Indexul european al sistemelor medicale

spital

România ocupa locul al 32-lea din 35 de tari studiate în editia 2015 a Indexului european al sistemelor medicale (EHCI) și se afla pe ultimul loc la cea mai importanta categorie de indicatori - rezultatele tratamentelor, se arata în raportul dat publicitații marți.

România ocupa locul al 32-lea din 35 de tari studiate în editia 2015 a Indexului european al sistemelor medicale (EHCI), realizat de compania suedeza Health Consumer Powerhouse, informează Mediafax. România a obtinut 527 de puncte din totalul de 1.000, aflându-se doar deasupra Albaniei (524), Poloniei (523) si Muntenegrului (484).

Autorii comenteaza ca "România are probleme severe cu managementul întregului sau sector public" si ca, alaturi de Albania si Bulgaria, "sufera din cauza unei structuri învechite de asistenta medicala, cu o proportie ridicata si costisitoare de internari".

Raportul cuprinde 48 de indicatori grupati în sase categorii: drepturile si informarea pacientilor, accesibilitatea (timpii de asteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite si extinderea lor, preventia si farmaceuticele. Combinatia acestor indici - obtinuti din studii si baze de date internationale si din chestionare administrate asociatiilor de pacienti - îsi propune sa descrie felul în care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem.

La cea mai importanta categorie, rezultatele tratamentelor, România a obtinut 104 puncte din 250, clasându-se pe ultima pozitie, alaturi de Macedonia.

Fata de anul trecut, când România a avut "rosu pe linie" la toti ce opt indicatori ai subdisciplinei, indexul pe 2015 a acordat note mai bune pentru reducerea deceselor cardiovasculare si reducerea deceselor prin accident vascular cerebral.

S-au înregistrat însa în continuare scoruri mici pentru mortalitatea infantila, supravietuirea în cancer, anii potentiali de viata pierduti, infectiile cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA), rata avorturilor si depresie.

România sta semnificativ mai bine la capitolul accesibilitate, al doilea ca pondere al clasamentului, unde a primit 150 de puncte din totalul de 225, clasându-se astfel pe locul 17, deasupra unor tari precum Danemarca, Italia, Norvegia, Polonia, Spania, Suedia sau Marea Britanie.

Potrivit raportului, România a facut progrese în ce priveste accesul în aceeasi zi la medicul de familie, accesul direct la medicul specialist, accesul la radioterapie sau chimioterapie sub 21 de zile si timpul de asteptare la camera de garda.

În rest, România a mai acumulat 96 de puncte din 150 pentru drepturile si informarea pacientilor (locul 23), 63 din 150 pentru gama de servicii si extinderea lor (locul 31), 71 din 125 pentru preventie (locul 27) si 43 din 100 pentru farmaceutice (locul 33, mai bine doar decât Albania si Muntenegru).

Pe primul loc ale clasamentului în EHCI 2015 se afla tot Olanda, cu 916 puncte, urmata de Elvetia (894), Norvegia (854), Finlanda (845), Belgia (836), Luxemburg (832), Germania (828) si Islanda (825).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.