Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inițiatorul Legii dării în plată, reacție dură față de bănci: Nu ţine şantajul!

Raiffeisen Bank a anunțat că a decis să majoreze avansul pentru creditele ipotecare standard în lei de la 15% la 35% și pentru cele în euro de la 15% la 40%, limitând astfel accesul la creditele ipotecare. Argumentul a fost acela că măsura este necesară până la clarificarea legislaţiei cu impact în domeniul împrumuturilor cu garanţie imobiliară, cu trimitere directă la prevederile Legii privind darea în plată.

Replica inițiatorului legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, nu a întârziat să apară. În acest sens, liberalul a precizat, într-o postare pe Facebook, că decizia celor de la Raiffeisen Bank de a majora avansul cerut pentru creditele imobiliare nu este altceva decât un şantaj ieftin.

Haideți să mai facem ceva: un mic calcul. Avansul plătit de majoritatea oamenilor la creditele ipotecare a fost de 25% Un apartament de 3 camere în Militari, de exemplu, costă 80.000 euro și se plătea un avans de 20.000 euro. Astăzi, același apartament costă 40.000 euro.Corect? Banca va mări avansul la 40%, ceea ce înseamnă 16.000 euro, adică mai puțin ca înainte. Deci nu ține nici sperietoarea asta! Dar eu sunt sigur că nu va ține șantajul asta pentru ca oamenii POT TRĂI și fără să ia credite, dar băncile NU POT TRĂI fără să dea credite! Baieți, orice șantaje, amenințări, manevre veți face, nu mai păcăliți lumea!”, a fost reacția lui Zamfir.

Pe de altă parte, trebuie precizat că, inițiatorul legii a depus, marţi, la Senat amendamente la legea dării în plată, care stipulează că de prevederile actului normativ beneficiază doar cei care au făcut împrumuturi să îşi cumpere o locuinţă sau un teren pentru o casă, tocmai pentru a contracara principala critică pe care o aduceau băncile acestei legi.

"Am depus astăzi la Senat amendamentele la legea dării în plată. Am introdus sintagma de 'consumator' în loc de 'persoană fizică', ceea ce face ca profesioniştii, adică cei care au luat credit pentru afaceri, să fie excluşi", a declarat Zamfir, la acel moment. El a arătat că a modificat şi termenul până la care clientul poate notifica banca, astfel încât cele două părţi pot negocia timp de 30 de zile până să se ajungă la darea în plată. Liberalul a precizat că un alt amendament vizează faptul că legea se aplică şi persoanelor care au fost deja executate. În acest context, aceste persoane pot merge la instanţă să ceară sistarea popririi pe venituri. Potrivit acestuia, o altă modificare prevede că legea se aplică şi garanţilor împrumuturilor luate pentru cumpărarea unei case.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut pe 18 decembrie 2015 Parlamentului reexaminarea legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.