Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iniţiativă controversată în Lituania: Parlamentul respinge uniunile civile între cuplurile de acelaşi sex

experian.com
LGBT

Parlamentul lituanian a respins marţi un proiect de lege care ar fi autorizat uniunile civile între cuplurile de acelaşi sex, o iniţiativă controversată în această ţară membră a UE cu o populaţie majoritar catolică, relatează AFP.

''Nu s-a terminat !'', a susţinut însă după vot lidera Partidului Libertăţii, Ausrine Armonaite. ''Vom continua să lucrăm pentru schimbare, pentru egalitatea tuturor în faţa legii, pentru ca nimeni să nu se regăsească la marginea societăţii'', a mai spus ea.

În opinia deputatului Tomas Vytautas Raskevicius, homosexual declarat şi iniţiator al proiectului, acceptarea uniunilor civile ''neutre din punctul de vedere al genului'' ar fi un mare progres pentru comunitatea LGBTQ în Lituania, ea echivalând cu ''trecerea Rubiconului''.

Mii de lituanieni au protestat în stradă la Vilnius contra acestei iniţiative, considerând-o o ameninţare împotriva valorilor familiei tradiţionale, scrie Agerpres.ro.

Proiectul de lege a fost în final respins în primă lectură în parlament, după ce a divizat coaliţia guvernamentală condusă de conservatori. Textul respins dădea cuplurilor LGBT dreptul de moştenire şi de coproprietate asupra bunurilor, garanţii procedurale, posibilitatea schimbării numelui de familie, dar fără dreptul de a adopta copii.

Preşedintele Lituaniei, centristul Gitanas Nauseda, a declarat că orice recunoaştere legală a cuplurilor de acelaşi sex trebuie să fie conformă cu Constituţia ţării, care defineşte căsătoria ca fiind o uniune între un bărbat şi o femeie.

Un sondaj Eurobarometru din anul 2019 a arătat că 70% dintre lituanieni se opun recunoaşterii legale a uniunilor civile între persoanele de acelaşi sex.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.