Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inițiativă de redeschidere a două puncte de control la frontiera Ucrainei cu România

OrtodoxINFO
Transcarpatia
Un parlamentar ucrainean a solicitat șefului Administrației Regionale de stat Transcarpatia să inițieze crearea unei comisii pentru reconstrucția punctelor  de control „Teresva” și „Dilove” la frontiera ucraineano-română, notează Agenția BucPress.
Reconstrucția punctelor de control este crucială pentru consolidarea și restabilirea legăturilor etnice, culturale, familiale și de afaceri între Ucraina și România, simplificarea traficului către țările europene și reluarea curselor de tren către Rahiv (Rahău).
Din iunie 1992 în raionul Teaciv (Teceu) funcționa punctul de control și trecere a frontierei  Teresva , oferind cetățenilor acces la frontiera de stat ucraineano-română de trei ori pe săptămână. Treceau  granița pe jos. Din 1997, punctul de control era  deschis zilnic și i s-a acordat statutul de punct de control feroviar. Zece ani mai târziu, România a oprit unilateral circulația trenurilor diesel prin acest punct de control, iar în 2011, după reorganizarea mai multor puncte de control și vamale din regiunea Transcarpatia  punctul de control Teresva a fost lichidat.
Până nu demult, românii  din regiune învățau în școlile românești, mențineau  legături etnice, culturale și comerciale, legăturile feroviare cu România au oferit posibilitatea în scurt timp de a ajunge de la Ujgorod la Rahău  (acum o astfel de legătură are loc din Ujgorod,  Lviv și Ivano-Frankivsk).
Restabilirea conexiunilor feroviare (de pasageri și de marfă) între Transcarpatia și România va duce la extinderea cooperării, crearea condițiilor favorabile pentru cooperarea întreprinderilor mici și mijlocii, întreținerea legăturilor familiale și etnice, va permite accesul în alte țări vecine europene (Ungaria, Austria), precum și va contribui  la sporirea potențialului turistic al regiunii carpatice.
Creșterea traficului de marfă va reduce și costul transportului rutier și va permite descărcarea drumurilor. Există un cadru legal necesar pentru reluarea punctului de control Teresva de la frontiera de stat ucraineano-română. În plus, restabilirea acestui punct de control ar permite continuarea circulației trenurilor către orașul Rahiv (Rahău).
Partea românească și-a exprimat în mod repetat disponibilitatea de a relua conexiunile de transport cu Ucraina și de a face investiții adecvate în acest scop.
Deputatul ucrainean, Vasyl Petyovka, s-a adresat către șefului Administrației Regionale de stat Transcarpatia, Oleksiy Petrov. Demersul  argumentează necesitatea creării unui grup de lucru, la care ar trebui să participe reprezentanți ai organelor executive centrale, Ukrzaliznytsia, administrațiile locale pentru a elabora măsuri pentru restabilirea punctelor de control „Teresva” din raionul Teaciv și „Dilove”, raionul Rahiv din regiunea Transcarpatia la granița de stat ucraineano-român. În afară de aceasta,  este argumentată solicitarea către Ministerul  Afacerilor Externe al Ucrainei  ca această structură guvernamentală  să se adreseze  către Guvernul României  cu  solicitarea  de reînnoire  a acestor puncte de control și trecere a frontierei cu România.

Scrie bucpress.eu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.