Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înlocuirea țigărilor cu alternativele fără fum ar putea scădea de 10 ori rata deceselor asociate cu tutunul. „Locul țigărilor e în muzee”

Jacek Olczak

În ciuda legislației extrem de restrictive, în ciuda costurilor mari de producție, a interdicțiilor de marketing și a designului pachetelor menit să descurajeze cumpărarea, datele oficiale arată azi că un miliard de oameni din întreaga lume aleg să fumeze. A venit vremea să încercăm o abordare mai inclusivă și mai inovativă, care să marcheze finalul unei epoci”, a declarat ieri Jacek Olczak – CEO PMI, într-o conferință de presă transmisă online.

Trecerea de la fumatul de tutun clasic la alternative mai puțin nocive e o opțiune pragmatică și poate avea un impact pozitiv atât asupra sănătății individului, cât și asupra sistemului în întregime, consideră reprezentantul companiei. Acesta atrage atenția asupra faptului că menținerea numărului mare de fumători la nivel global demonstrează că abordarea actuală nu e deloc eficientă și nu funcționează suficient de rapid.

În ultimii ani, discuțiile pe această temă au stârnit controverse în spațiul public. Dezbaterile au ajuns însă acum la nivelul autorităților, care fie resping, fie amână luarea unei decizii ferme. La rândul lor, reprezentanții industriei condamnă lipsa de acțiune a autorităților, pe care o consideră rezultatul unei politici a precauției.

Pentru carierele politice, se consideră că e mai sigur să te abții de la dezbaterile pe această temă mai degrabă decât să iei o atitudine de susținere a alternativelor mai puțin nocive. Dar în final, efectul e doar o prelungirea vieții țigaretelor și o scurtare semnificativă a vieții celor care le folosesc. Pentru fumătorii de azi, lipsa de acțiune nu e o poziție neutră, ci o alegere cu consecințe în viața reală”, consideră Olczak.

Din 2016, PMI s-a dedicat misiunii de a renunța la țigarete, cea mai nocivă formă de consum de nicotină. Compania a investit peste 10,5 miliarde de dolari în dezvoltarea și comercializarea de alternative, ceea ce înseamnă aproximativ 35% din totalul veniturilor nete ale companiei.

Nu ne mai punem problema dacă aceste alternative sunt mai bune decât țigaretele, ci ne întrebăm cu cât sunt mai bune, precizează reprezentantul PMI. Bazându-ne pe datele ONS, am calculat potențialul impactului pozitiv asupra fumătorilor care schimbă țigaretele cu alternativele fără fum. Concluzia arată că, dacă aceste produse sunt presupus cu 80% mai puțin riscante decât țigaretele și cei care fumează ar renunța complet la țigări în favoarea lor, ar scădea de 10 ori riscul deceselor asociate cu fumatul. Acest impact pozitiv poate fi și mai mare dacă îl combinăm cu măsurile tradiționale de încurajare a renunțării la fumat.”

Olczak oferă exemple concrete. În Suedia, rata mortalității din cauze asociate cu fumatul este mult mai mică decât în toate țările europene în care snus-ul e interzis. În Japonia, numărului de fumători a scăzut semnificativ după 2014, de când au fost introduse alternativele fără fum, iar azi doar 12% dintre adulții japonezi mai fumează. La polul opus, în Singapore, unde țigările sunt permise, iar alternativele nu, vânzările la țigarete cresc direct proporțional cu numărul fumătorilor.

Nu putem să repetăm aceleași greșeli și să ne așteptăm la rezultate diferite. Întrebarea mea e – autoritățile care interzic aceste produse sau le tratează la fel ca pe țigări își asumă responsabilitatea pentru consecințe? Va lua societatea atitudine, să condamne organizațiile care blochează progresul? Sau nebunia asta o să continue, lăsându-ne în aceeași situație, în care milioane de oameni vor continua inutil să fumeze? E vremea să lucrăm împreună spre scopul comun de a livra politici eficiente care să transforme țigările în artefacte istorice, obiecte de muzeu peste care se așterne praful în vitrine”, este concluzia lui Jacek Olczak.

Oamenii care nu au folosit niciodată produse cu nicotină, mai ales minorii, NU TREBUIE să folosească aceste produse. Fără îndoială, renunțarea sau, și mai bine, să nu începi să fumezi, e cea mai bună opțiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.