Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Înregistrare ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE: Cum s-a auzit cutremurul din noaptea de sâmbătă spre duminică - VIDEO

Shutterstock
cutremur seism

Undele seismice produse de cutremurul de 5,8 grade pe Richter produs în Vrancea, în noaptea de 27 spre 28 octombrie, au fost captate de sistemul REVIS, o invenţie a profesorului ieşean Silviu Gurlui. Acest mecanism complex a fost conceput, în premieră, pentru măsurarea vibraţiilor din Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iaşi, scrie observator.tv.

Profesorul Gurlui a postat pe Facebook o înregistrare care surprinde undele seismice captate de REVIS în Palatul Culturii, în timpul cutremurului.

"Premieră. Astfel s-a auzit cutremurul de asta noapte din turnul Palatului din Iasi. Multumesc celor ce au ajutat la acest proiect REVIS", a scris Gurlui pe Facebook.

"În urma şocului primit de Palat, turnul a tremurat aproape 5 minute! Parcă e o coardă vibrantă. Odată întinsă, oscilează mult. Asta arată de ce orice sursă de vibraţie este periculoasă. Cercetam mai departe contribuţia oricărei surse, stres cu variaţie în timp şi în spaţiu", a mai transmis profesorul ieşean.

Citește și: CSM confirmă varianta lui Augustin Lazăr: Nu există niciun dosar împotriva lui Klaus Iohannis, care să fi fost clasat

Reamintim că un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter s-a produs duminică dimineaţă, la ora locală 3:38, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la o adâncime de 151 de kilometri, arată INFP.

Cutremurul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (21 km), Covasna (35 km), Intorsura Buzaului (41 km), Targu Secuiesc (49 km) si Valenii de Munte (58 km).

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.