DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

INS: 'Afacerile din comerţ au crescut cu 1,5% în primele patru luni'

Twitter
INS - Institutul Naţional de Statistică

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în primele patru luni ale acestui an, cu 1,5% ca serie brută şi cu 1% ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, informează Institutul Naţional de Statistică, potrivit Agerpres.

Creşterea pe serie brută s-a datorat avansului vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+9,4%). Scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-8,1%) şi vânzările de produse nealimentare (-0,6%).

Majorarea de 1% pe serie ajustată a fost determinată de creşterea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8%). Scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-7,3%) şi vânzările de produse nealimentare (-1%).

În aprilie 2020 comparativ cu luna precedentă, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a scăzut pe ansamblu cu 19,7% ca urmare a declinului înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-31,4%), vânzările de produse nealimentare (-20,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-13,4%).

Citește și: Parlamentul a decis! Educația sexuală a fost înlocuită cu ‘educație sanitară’. Cum se va preda în școli

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2020, comparativ cu luna precedentă a scăzut pe ansamblu cu 22,3% ca urmare a reducerilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-35,1%), vânzările de produse nealimentare (-22,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-15,5%).

În aprilie 2020 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 19,5% ca urmare a declinului din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-38,4%), vânzările de produse nealimentare (-22,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-4,7%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2020, comparativ cu luna aprilie 2019, a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 18,5%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-37,7%), vânzările de produse nealimentare (-21,6%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-5,0%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.