Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Cheltuielile pentru protecţia mediului din 2017 au fost de 10,3 miliarde lei, o creștere de 14%

Twitter
INS - Institutul Naţional de Statistică

Cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost, anul trecut, de 10,3 miliarde lei, o creștere de 14,44%, față de anul anterior, potrivit datelor provizorii prezentate vineri de Institutul Național de Statistică (INS), scrie Mediafax.

Aceste cheltuieli includ: investiţiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activităţi proprii de protecţia mediului) şi alte cheltuieli ale administraţiei publice (subvenţii acordate, transferuri). În aceste cheltuieli nu sunt cuprinse cele curente externe, reprezentând în principal cheltuielile pentru cumpărarea de servicii de protecţia mediului de la terţi.

Astfel, cheltuielile pentru mediu au rămas la nivelul de 1,2% din Produsul Intern Brut (PIB), ca urmare a creșterii PIB-ului din 2017 cu 6,9% față de anul anterior.

La nivel naţional, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 76,6% din totalul cheltuielilor pe domeniul deşeurilor, același nivel precum în anul precedent.

La nivel naţional, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor uzate la administraţia publică, acestea reprezentând 72% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor uzate, în creștere de la 61% în anul precedent.

La nivel naţional ponderea investiţiilor administraţiei publice a reprezentat 50% în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului, în ușoară creștere de la 49,4%, comparativ cu anul anterior. Acestea au fost urmate de cele ale investiţiilor producătorilor nespecializaţi (38,5%, în scădere de la 41,1%) şi de investiţiile producătorilor specializaţi (11,5%, în creștere de la 9,5%).

În domeniul „producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” s-au înregistrat 30,1% din cheltuielile pentru protecţia mediului a producătorilor nespecializaţi, în creștere de la 24,8%. În același timp, în sectorul „industria prelucrătoare” s-au realizat 25,8% din aceste cheltuieli, în scădere de la 26,2%, iar sectorul „captarea, tratarea și distribuția apei” a cheltuit 19,3%, în scădere de la 26%.

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la managementul deşeurilor (57,5% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional, în creștere de la 45%), urmate de cele pentru gestionarea apelor reziduale (18,3%, în scădere de la 21,9%) şi de cheltuielile pentru protecția aerului (10%, în scădere de la 18,8%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.