Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS dă verdictul FINAL - Cu cât a crescut economia României în 2018

Twitter
INS - Institutul Naţional de Statistică

INS a publicat cifrele definitive privind evoluția economiei românești în anul 2018. Datele oficiale au devenit publice în această dimineață.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a confirmat, luni, creşterea de 4,1% a economiei româneşti anul trecut, serie brută, faţă de 2017. În februarie, INS a publicat primele date provizorii referitoare la avansul de 4,1% al economiei româneşti anul trecut. Luni, INS a confirmat aceste date, conform News.ro.

În ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul III 2018, Produsul intern brut a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,9%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2017, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,1% pe seria brută şi de 4% pe seria ajustată sezonier.

Produsul intern brut estimat pentru anul 2018 a fost de 944,22 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,1% faţă de anul 2017. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV 2018 a fost de 285,596 milioane lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,1 faţă de trimestrul IV 2017, potrivit INS.

În anul 2018, dinamica PIB şi a valorii adăugate brute nu s-a modificat în varianta provizorie (2), comparativ cu varianta provizorie (1), nefiind înregistrate diferenţe importante pe ramuri de activitate.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, modificări ale contribuţiei la creşterea PIB în anul 2018, între cele două estimări, a înregistrat consumul final al administraţiilor publice, de la +0,6% la +0,3%, ca urmare a reducerii volumului său de la 103,8% la 101,8%.

În 30 ianuarie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a păstrat, în prognoză publicată, estimarea privind un avans de 5,5% al Produsului Intern Brut (PIB) pentru acest an, până la 1022,5 miliarde de lei, dar şi avansul de 4,5% al economiei în 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.