DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

INS: Prețurile în industrie și construcții cresc moderat în trimestrul al patrulea

Twitter
INS - Institutul Naţional de Statistică

Între octombrie și decembrie, activitatea în industrie, comerțul cu amănuntul și sevicii crește moderat, numărul de salariați în industrie și servicii rămâne relativ stabil, iar prețurile în industrie și construcții cresc moderat, conform anchetei de conjunctură a Institutului Național de Statistică, scrie Mediafax.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna octombrie 2018, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural 6%). Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendinţă de creștere (sold conjunctural 36%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra scădere (sold conjunctural 20%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural 8%).

Potrivit estimărilor din luna octombrie 2018, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural 15%). Managerii estimează, de asemenea, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural 10%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural 9%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural 13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural 12%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural 18%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural 24%).

Conform estimărilor din luna octombrie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural 9%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 3%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural 4%).

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.