În anul 2020, comparativ cu anul 2019, sacrificările de bovine, porcine, ovine și caprine și păsări în unităţile industriale (abatoare) au înregistrat o tendinţă descendentă. Producţia de lapte colectat de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile industriale a crescut.
În anul 2020, numărul de bovine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 32,7%, iar sacrificările de porcine au scăzut cu 5,8%. Faţă de anul precedent, producţia de carne de bovine a scăzut cu 26,1%, iar cea de porcine a scăzut cu 3,2%, potrivit mediafax.ro.
Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 44,5%, iar producţia de carne de ovine şi caprine a scăzut cu 41,3%.
Numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul 2019 cu 3,1%, iar producţia de carne de pasăre a scăzut cu 4,1%.
Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (43,1%), Sud-Muntenia (13,9%) și ord-Vest (12,4%). Sacrificările de porcine au deţinut cele mai mari ponderi în regiunile: Vest (peste 37,0%), SudMuntenia (25,1%), Nord-Est (13,1%) și Nord-Vest (11,5%). Cele mai importante ponderi ale sacrificărilor de ovine şi caprine au fost înregistrate de regiunile: Sud-Muntenia (peste 31,0%), Vest (peste 19,0%), Centru (15,7%), Nord-Est (12,9%) și Sud-Est (11,4%). În anul 2020, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile Sud-Est (25,0%), Nord-Est (24,9%), Centru (16,0%), Sud-Vest Oltenia (12,6%) și Sud-Muntenia (9,6%).
În anul 2020, comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă brut colectată de unităţile procesatoare de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare a crescut cu 6707 tone (+0,6%). Cantitățile colectate de lapte brut de capră, bivoliță și oaie, în anul 2020 faţă de anul 2019, au crescut cu 19,9%, 10,9% și respectiv cu 4,1%.
Cantitatea de lapte brut importat a crescut, de asemenea, în anul 2020 faţă de anul precedent cu 22615 tone (+20,0%).
În anul 2020, cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la unt cu 1526 tone (+14,3%), urmată de lapte de consum cu 27636 tone (+8,4%), smântână cu 1401 tone (+2,1%), brânză (inclusiv urdă) cu 954 tone (+1,0%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 578 tone (+0,3%).
Producția de brânză obţinută din lapte de vacă (care reprezintă 87,5% din producţia totală debrân zeturi) a crescut, de asemenea, cu 2464 tone (+3,0%). Scăderi ale producției în anul 2020, față de anul 2019, au fost înregistrate la următoarele produse lactate: lapte praf cu 162 tone (-10,5%) și brânză topită cu 15 tone (-0,2%).
Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (39,7%), Nord-Est (19,1%) şi Nord-Vest (17,9%). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (52,6%), Nord-Vest (21,1%), Vest
(peste 13.0%). Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfov şi Nord-Vest deţin peste 79,0% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat) : Centru (37,2%), Bucureşti-Ilfov (peste 23,0%) și Nord-Vest (18,5%).
Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (46,9%), Vest (peste 29,0%), Nord-Vest (11,0%) şi Nord-Est (6,9%). Brânza (inclusiv urda) s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (41,7%), Nord-Est (23,9%), Nord-Vest
(16,5%), Sud-Est (7,7%) și Sud-Muntenia (7,5%). Cea mai mare producție de brânză topită a fost obținută în regiunea Centru (90,9%)