Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS și CFA contrazic predicțiile lui Câciu: Inflația va scădea sub două cifre abia peste un an

CFA Romania
CFA Romania

Managerii chestionați de INS au anticipat pentru următoarrele trei luni o relativă stabilitate a activității în construcții, comerțul cu amănuntul și servicii, precum și a numărului de salariați în toate domeniile de activitate, dar și o creștere accentuată a prețurilor în comerțul cu amănuntul. Inflația însă va mai rămâne ridicată, în ciuda predicțiilor făcute de ministrul de Finanțe, care spunea în trimestrul trei va ajunge la o cifră. CFA spune că cel mai probabil inflația va scădea la o cifră abia peste un an de zile.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna februarie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizeazăpentru următ oarele trei luni, o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +27%).

Potrivit estimărilor din luna februarie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă o stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%). Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +38 %).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -5%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creșterea accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +41%).

Și specialiștii CFA România anticipează că inflația va scădea la sub o cifră abia peste un an de zile

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut cu 5,4 puncte, la valoarea de 43,3 puncte. Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a redus la o singură cifra, ajungând la o valoare medie de 9,18%.

Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România declară: “Pe fondul știrilor pozitive priving reducerea prețului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflație peste așteptările pieței, și revizuirea în sens crescător a proiecțiilor de creștere economică atât în economiile dezvoltate cât și în țările emergente, indicatorii de încredere au înregistrat creșteri generalizate. În aceste condiții și Indicatorul de Încredere al Asociației CFA România și-a conținut creșterea și în luna ianuarie, ambele sale componente înregistrând o majorare de peste 5 puncte.”

Această situație s-a datorat pe de o parte majorării cu 6,3 puncte a componenței de condiții curente, iar pe de altă parte a creșterii, cu 5,0 puncte a componenței de anticipații.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 80% dintre participan t i anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9759 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei pentru un euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.