Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inspecția Judiciară: Numărul dosarelor de mare corupție înregistrează o creștere constantă

ciocanel judecator

Numărul dosarelor de mare corupție aflate pe rolul instanelor înregistrează o creștere constantă, relevă un raport al Inspecției Judiciare din cadrul CSM prezentat joi, 4 februarie.

„Analiza datelor statistice relevă faptul că numărul dosarelor de mare corupție aflate pe rolul curților de apel și al instanțelor arondate înregistrează o creștere constantă. Astfel, din cele 385 dosare de mare corupție existente pe rolul instanțelor la finalul primului semestru al anului 2015, 77 dosare au fost înregistrate în perioada de referință (primul semestru 2015), iar 17 dosare, deși se aflau în curs de judecată și la ultima raportare, nu au fost evidențiate”, se arată în raportul citat de Agerpres.

Concret, statisticile arată că la majoritatea instanțelor s-a înregistrat creșterea numărului dosarelor de mare corupție, cu excepția a două curți de apel, unde s-a diminuat numărul acestor cauze.

Mai mult, potrivit analizei Inspecției Judiciare, peste 35% din dosarele de mare corupție înregistrau o durată a procedurii judiciare mai mică de un an, iar 5% mai mare de cinci ani, restul fiind dosare în care durata totală a procedurii judiciare se situează între unul și cinci ani.

„Raportându-ne la structura dosarelor în funcție de vechimea înregistrată în sistemul judiciar, se poate aprecia că ritmul de soluționare a acestora nu este suficient de susținut, aceasta deoarece procentul dosarelor cu o durată a procedurii judiciare între unul și cinci ani a crescut de la 50% la finalul anului 2014 la 60% la finalul primului semestru din 2015, în timp ce procentul dosarelor cu o durată a procedurii mai mică de un an s-a diminuat de la 43,5% la 35%”, se precizează în documentul citat.

Specialiștii au constatat că soluționarea dosarelor de mare corupție în primă instanță necesită un interval mai mare de timp, în general de peste doi ani, după care se exercită căile legale de atac, astfel că un interval de trei ani a fost apreciat ca fiind o perioadă rezonabilă de timp în care se poate soluționa definitiv o astfel de cauză.

În același raport se arată că pe rolul Secției penale a ÎCCJ se aflau în curs de soluționare 23 dosare de mare corupție, dintre care unul era înregistrat în 2012, două în 2013, 10 în 2014 și 10 în anul 2015. În apel, la completele de cinci judecători se afla un singur dosar.

Concluzia documentului citat este că ritmul de soluționare a cauzelor de mare corupție este adecvat, chiar în condițiile caracterului complex pe care acestea le au de cele mai multe ori, însă mai pot fi făcute unele îmbunătățiri.

„În raport de constatările rezultate în urma activității de monitorizare apreciem că, în asigurarea soluționării cu celeritate a dosarelor de mare corupție, este esențială creșterea gradului de responsabilizare a fiecărui judecător în parte, fiind necesar a se da eficiența cuvenită mijloacelor legale prevăzute pentru soluționarea cu celeritate a cauzelor, spre a se evita, astfel, pe de o parte, temporizarea judecății, iar, pe de altă parte, incidența prescripției răspunderii penale”, se mai menționează în raport.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.