Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instanța ordonă autorităților din Eforie să acorde compensații și locuințe romilor evacuați în 2013

judecator justitie

Autoritățile locale din Eforie au primit ordin să asigure locuințe romilor care au fost evacuați din casele lor în 2013. De asemenea, autoritățile trebuie să plătească o despăgubire în valoare de 20.000 EURO per persoană pentru neexecutarea hotărârii câștigate de Centrul European pentru Drepturile Romilor (ERRC) în 2016 cu privire la evacuarea ilegală.

La 11 martie 2021, Tribunalul din Constanța a decis că primarul din Eforie și Unitatea administrativ- teritorială din Eforie sunt obligați să plătească penalități de aproximativ 20 EURO pe zi pentru fiecare persoană care a fost victima acestei evacuări. Compensațiile vor fi calculate pentru fiecare zi în care oamenii au rămas fără adăpost de la 11 aprilie 2017 și vor continua până când autoritățile vor pune în aplicare în mod corespunzător hotărârea din 2016 cu privire la acordarea de locuințe familiilor de romi care au fost evacuate în 2013. Hotărârea mai precizează că primăria trebuie să pună la dispoziție câte o casă pentru fiecare familie evacuată. Decizia instanței nu este definitivă și poate face obiectul unui recurs.

Evacuarea a avut loc la 27 septembrie 2013 și a vizat o comunitate de romi care locuiau pe strada Agricola de 40 de ani în aproximativ 22 de case. La acțiune au participat aproximativ 80 de polițiști însoțiți de lucrători municipali și buldozere, sub supravegherea directă a viceprimarului din Eforie care a participat la evacuare. Peste 100 de persoane, inclusiv 55 de copii, au rămas fără adăpost atunci când casele lor au fost distruse fără consultare sau asigurarea unei locuințe alternative adecvate. Mass-media locală a raportat că viceprimarul a fost auzit folosind amenințări la adresa romilor care i se opuneau, spunând „dacă nu ieșiți, vă vom ucide aici”.

În zilele care au urmat, persoanele evacuate au trebuit să locuiască în aer liber în adăposturi temporare până când unii s-au putut adăposti în cele din urmă într-o clădire școlară abandonată, fără ferestre sau electricitate. Alții au fost cazați într-un cămin școlar la fel de sumbru și dezafectat.

Unele dintre aceste persoane au fost evacuate pentru a doua oară în iulie 2014 de către viceprimar și mutate în containere în afara orașului. Aceste containere erau prea mici pentru a găzdui toți membrii familiilor și nu aveau acces adecvat la utilitățile de bază. Restul familiilor nu au primit niciun fel de cazare.

După ce o altă tentativă de evacuare a romilor și din acele containere a fost oprită de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în martie 2016, evacuarea inițială a fost în cele din urmă considerată ilegală și discriminatorie la 1 iunie 2016 într-un caz introdus de ERRC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.