Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instituțiile publice, obligate să strângă cureaua. Cum explică Gabriel Zetea (PSD) măsurile pregătite de Guvern

stiripesurse.ro
Gabriel Zetea

Guvernul trebuie să adopte câteva măsuri corecte prin care să limiteze cheltuirea banului public de către autorităţile statului pe finalul anului, a declarat, luni, deputatul PSD Gabriel Zetea.

El a fost întrebat, la Parlament, dacă a văzut ordonanţa de urgenţă care urmează să plafoneze bugetul la final de an şi să taie din cheltuielile instituţiilor publice.

"România are obligaţia de a menţine deficitul în cel asumat prin Legea bugetului de stat. S-au luat măsuri, Guvernul a venit în Parlament şi şi-a asumat răspunderea pe câteva măsuri de reducere a cheltuielilor, de ajustări fiscale, de combatere a evaziunii fiscale. Evident că acestea nu sunt suficiente şi, până la finalul anului, în primul rând instituţiile publice sunt cele care trebuie să strângă cureaua. În acest moment, Guvernul s-a uitat în trecut, ştie ce înseamnă finalul anului, lunile noiembrie şi decembrie, în ceea ce priveşte frenezia cheltuirii banului public de către foarte multe instituţii publice care până în decembrie nu au fost suficient de harnice pentru a-şi cheltui banii. Guvernul vine cu câteva măsuri corecte, din punctul meu de vedere, prin care limitează cheltuielile pe finalul anului în sensul în care nu vor mai putea autorităţile publice să îşi cumpere mobilă, să îşi cumpere maşini pe finalul anului şi toată această risipă a banului public pe finalul anului să fie cumva controlată de către Ministerul Finanţelor", a explicat Zetea, conform AGERPRES.

Potrivit acestuia, de la aceste măsuri de economisire a banului public sunt exceptate investiţiile şi cofinanţările pentru proiecte europene.

"Nu avem în acest moment varianta finală, cea pe care o pregăteşte Guvernul, e vorba din ce am văzut în spaţiul public, pe surse, un impact bugetar de vreo 8 miliarde de lei. (...) La finalul acestei ordonanţe am văzut amenzi contravenţionale date ordonatorilor de credite în momentul în care nu respectă legea. (...) Haideţi să înţelegem că anul acesta este un an mai dificil, că, în primul rând, instituţiile publice trebuie să arate în spaţiul public că strâng cureaua şi că nu fac risipă, iar de anul viitor vor intra în vigoare şi măsuri privind ajustările fiscale pentru întreprinzătorii privaţi. Nu se pot cheltui banii publici doar că îi avem", a transmis deputatul PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.