Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Institutul Elie Wiesel condamnă dezvelirea bustului lui Octavian Goga, realizată în prezența lui Mihai Chirica

Facebook
bust Octavian Goga

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România, Elie Wiesel, condamnă dezvelirea la Iași a bustului lui Octavian Goga, acuzând că în calitate de om politic acesta a promovat politicile profasciste, potrivit G4Media.ro.

Citește și: Surse parlamentare - Mărul otrăvit: Ce ar ascunde oferta-surpriză a lui Florin Cîțu pentru specialiștii PSD

”În calitate de prim-ministru a promovat în 1938, Legea prin care o treime din populația evreiască avea să-și piardă cetățenia și deci protecția din partea statului. Prin urmare, credem că administrația locală a Municipiului Iași, trebuie să facă un gest minimal în memoria victimelor Pogromului din 1941 și să menționeze profilul politic al lui Octavian Goga”, transmite Institutul Elie Wiesel.

Alexandru Muraru, reprezentantul Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a declarat la rândul său, potrivit sursei citate, că ”Octavian Goga a fost un antisemit virulent, are o lungă istorie de personaj politic înveninat de ură, xenofobie, a fost un prohitlerist notoriu, un stâlp al politicilor antisemite, parte a Holocaustului. A condus și a fondat partide care aveau ca principală temă antisemitismul și eliminarea evreilor. Ca premier, Goga a implementat pachetul de legi antisemite de la Nurenberg, care a retras protecția statului pentru aproximativ un sfert de milion de evrei lăsându-i pradă persecuțiilor și exterminării.”

La dezvelirea bustului a participat primarul Iașiului, Mihai Chirica.

Bustul lui Octavian Goga a fost inaugurat în Copou pentru a marca astfel 140 de ani de la naşterea marelui poet.

Octavian Goga s-a născut la 1 aprilie 1881, în satul Răşinari, Sibiu şi a fost poet, politician, ministrul internelor, ministrul culturii, prim-ministru al României şi vicepreşedinte al Academiei Române. Statui sau busturi ale acestuia se mai găsesc în Cluj-Napoca, Alba Iulia, Sibiu, Sighet, Răşinari şi Ciucea iar unităţi de învăţământ ce îi poartă numele se află în Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Baia Mare, Sighişoara şi Miercurea Ciuc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.