DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Institutul Național de Statistică: construcțiile și comerțul se vor dezvolta tot mai bine în următoarea perioadă

constructii

Activitatea din construcţii şi comerţ va înregistra un avans în următoarele trei luni, la fel şi preţurile din aceste sectoare, în timp ce numărul salariaţilor din industrie şi servicii va consemna o relativă stabilitate, conform tendinţelor pe care managerii români le anticipează pentru perioada martie - mai 2019, informează Agerpres.

Citește și: Specialiștii IT au descoperit 36 de vulnerabilități de care pot profita hackerii la tehnologia wireless LTE

Potrivit anchetei de conjunctură publicată de Institutul Naţional de Statistică (INS), realizată în luna martie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +15%). Dintre activităţile care vor înregistra tendinţă de creştere, cea de fabricare a băuturilor va avea tendinţa de creştere cea mai mare (sold conjunctural +40%), urmată de activitatea de fabricare a produselor din tutun (sold conjunctural +36%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +13%).

De asemenea, în activitatea de construcţii, potrivit estimărilor din luna martie 2019, se va înregistra pentru următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +28%). Managerii estimează un avans moderat al numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +26%).

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +16%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +29%).

Potrivit datelor INS, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +10%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.