Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe marea insulă de gunoaie din Pacific s-a format un ecosistem

Radu Pop
rocketcdn.me
gunoi

Marea insulă de gunoaie din Pacific este atât de mare încât un ecosistem de coastă prosperă pe ea, au anunțat oamenii de știință, potrivit Mediafax.

Oamenii de știință au descoperit comunități înfloritoare de viețuitoare, inclusiv crabi și anemone minuscule, care trăiesc la mii de kilometri distanță de locul lor de origine, pe resturile de plastic din Marea Insulă de Gunoi a Pacificului. Aceasta plutește în ocean între California și Hawaii.

Într-un nou studiu publicat luni în revista Nature Ecology & Evolution, o echipă de cercetători a dezvăluit că zeci de specii de organisme nevertebrate de coastă au reușit să supraviețuiască și să se reproducă pe gunoaiele de plastic care plutesc în ocean de ani de zile.

Oamenii de știință au declarat că descoperirile sugerează că poluarea cu plastic din ocean ar putea permite crearea de noi ecosisteme plutitoare ale unor specii care, în mod normal, nu sunt capabile să supraviețuiască în largul oceanului.E

Explicații

Spre deosebire de materialele organice care se descompun și se scufundă în câteva luni sau, cel mult, în câțiva ani, deșeurile de plastic pot pluti în oceane pentru o perioadă mult mai lungă de timp, oferind creaturilor posibilitatea de a supraviețui și de a se reproduce în largul oceanului timp de ani de zile.

„A fost surprinzător să vedem cât de multe erau speciile de coastă. Acestea se aflau pe 70% din resturile pe care le-am găsit", a declarat ,pentru CNN, Linsey Haram, cercetător științific la Institutul Național pentru Alimentație și Agricultură și autorul principal al studiului.

Haram și colegii ei au examinat 105 obiecte de plastic pescuite între noiembrie 2018 și ianuarie 2019. Ei au identificat 484 de organisme nevertebrate marine pe resturi, reprezentând 46 de specii diferite, dintre care 80% se găsesc în mod normal în habitatele de coastă. Haram a mai spus că nu se știe care vor fi consecințele introducerii de noi specii în zonele îndepărtate ale oceanului.

Marea insulă de gunoaie din Pacific (Great Pacific Garbage Patch) este o zonă de acumulare a deșeurilor de plastic și de alte materiale. A fost descoperită în anul 1997 și are 1.391.324 km², de șase ori suprafața României, potrivit Wikipedia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.