Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riscuri majore și pentru România: De ce Insula Șerpilor este mai importantă decât pare în războiul dintre Ucraina și Rusia/ Analiză BBC

insula serpilor

Încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Insula Șerpilor a primit un statut vital și aproape mitic în acest război. Această ridicătură stâncoasă și banală din Marea Neagră a fost cucerită de Rusia și a devenit un câmp de luptă cu valoare strategică, notează BBC News.

Rusia susține că Ucraina a suferit pierderi dezastruoase în încercarea eșuată de a recuceri insula, inclusiv forțe speciale, avioane de război, elicoptere și drone. Ucraina insistă că și-a limitat campania la atacarea instalațiilor de pe insulă și a ambarcațiunilor.

Bătălia nu s-a încheiat, iar Rusia încearcă în mod repetat să își întărească garnizoana expusă, afirmă serviciile de informații ale Ministerului britanic al Apărării.

Insula Șerpilor sau Zmiinyi are doar o fracțiune de kilometru pătrat și nu mai are șerpi. Dar nu poate exista nicio îndoială cu privire la importanța sa pentru controlul vestului Mării Negre, notează sursa citată.

"Dacă trupele rusești reușesc să ocupe Insula Șarpelui și să își instaleze sistemele de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, vor controla marea, pământul și aerul în partea de nord-vest a Mării Negre și în sudul Ucrainei", a declarat pentru BBC expertul militar ucrainean Oleh Zhdanov.

Acesta este motivul pentru care nava amiral a Rusiei, Moskva, a navigat acolo la câteva ore de la începerea războiului, spunându-le soldaților ucraineni de pe insulă să se predea: "Vă sugerez să depuneți armele și să vă predați pentru a evita vărsarea de sânge și victimele inutile. În caz contrar, veți fi bombardați", a declarat un ofițer rus.

"Nava de război rusă, dispari!", a venit răspunsul, acum legendar, deși într-un limbaj mult mai colorat. Insula a fost cucerită, dar câteva săptămâni mai târziu Moskva a fost scufundată.

Pierderea navei Moskva înseamnă că navele de aprovizionare ale Rusiei către insulă au acum o protecție minimă, spune Marea Britanie, deși, dacă își poate consolida poziția, atunci ar putea domina o mare parte din Marea Neagră.

Amenințare pentru Ucraina, vecinii săi și NATO

O prezență consolidată a Rusiei ar putea fi dezastruoasă pentru Ucraina, atât din punct de vedere strategic, cât și economic.

Ucraina a fost deja nevoită să își închidă portul Odesa, suspendând exporturile vitale de cereale, dar Zhdanov se teme că insula ar putea fi folosită și ca o a doua linie de front.

"Dacă rușii reușesc să instaleze sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, atunci vor putea să își apere escadrila, care poate ajunge până la coasta Ucrainei".

De asemenea, ar oferi trupelor rusești șansa de a pătrunde în Transnistria, teritoriul separatist al Moldovei aflat sub controlul Rusiei, care se află alături de Ucraina și nu departe de Odesa.

Cu toate acestea, Insula Șerpilor se află la doar 45 km de coasta României, care face parte din alianța occidentală NATO.

Analistul naval britanic Jonathan Bentham consideră că un sistem rusesc de rachete aeriene S-400 pe insulă ar fi un factor decisiv. Dacă Rusia ar reuși să desfășoare un sistem de rachete, nu numai că Odesa ar fi amenințată, dar și flancul sudic al NATO ar fi pus în pericol, avertizează istoricul român Dorin Dobrincu.

"Acest lucru este foarte important pentru guvernul și poporul român, dar și pentru întreaga alianță. Rusia ar avea capacitatea de a distruge orașele și capacitatea militară din estul teritoriului nostru".

NATO a întărit granițele României încă de la începutul războiului, trimițând forțe belgiene și franceze.

Dar există și riscuri economice majore, de asemenea, pentru România. Insula Șerpilor se află aproape de gura de vărsare a Dunării, care delimitează granița României cu Ucraina. Portul românesc Constanța de la Marea Neagră nu este departe în sud și a preluat nave de containere care nu mai pot naviga spre Odesa.

Analistul politico-militar rus Alexander Mikhailov a declarat că trupele de pe Insula Șerpilor ar putea fi în măsură să controleze traficul în nord-vestul Mării Negre și în delta Dunării - poarta de intrare în sud-estul Europei. "Dacă există o bază militară sau o infrastructură militară, ar fi posibil să se blocheze navele care intră în fluviu, precum și cele care ies", a declarat el pentru presa rusă.

Centrul Euro-Atlantic de Reziliență din România consideră că Rusia ar putea decide să anexeze insula și să controleze cât mai multe rute maritime din Marea Neagră spre Bosfor din Turcia.

Din punct de vedere istoric, Insula Șerpilor a fost teritoriu românesc până când a fost cedată în 1948 Uniunii Sovietice, care a folosit-o ca bază radar. Cum România a intrat sub influența sovietică până în 1989, Bucureștiul a acceptat acest aranjament.

Ucraina a preluat controlul odată cu căderea comunismului și, în cele din urmă, în 2009, Curtea Internațională de Justiție a trasat limitele teritoriale ale insulei, acordând României aproape 80% din platoul continental al Mării Negre din apropierea insulei, iar Ucrainei restul.

Insula Șerpilor nu are doar o utilitate strategică, deoarece această parte a Mării Negre este bogată în resurse de hidrocarburi - astfel că hotărârea de la Haga înseamnă că ambele țări dețin rezerve de petrol și gaze.

Poate părea o mică bucată de stâncă cu o valoare puțin evidentă, dar soarta sa este un element major al războiului Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.