Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Insulele Solomon, un nou punct fierbinte pe harta lumii -Noua Zeelandă, îngrijorată după ce China a stabilit un 'cap de pod' în zona strategică din Pacific

insulele solomon

Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat luni că este îngrijorată de eventuala militarizare a Pacificului în urma unui acord de securitate între China şi Insulele Solomon, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernul Insulelor Solomon a confirmat vineri că intenţionează să îşi "diversifice" relaţiile de securitate, pe care le are deocamdată doar cu Australia. Anunţul a alarmat conducerile de la Canberra, Wellington şi Washington, consemnează agenţia citată.

"Considerăm astfel de acţiuni o potenţială militarizare a regiunii şi de asemenea vedem foarte puţine motive, din punct de vedere al securităţii în Pacific, pentru o astfel de necesitate şi o astfel de prezenţă", a răspuns Ardern la Radio NZ când a fost întrebată dacă consideră acceptabilă staţionarea unor nave militare chineze în arhipelagul din Oceania. "Considerăm acest lucru extrem de îngrijorător", a adăugat ea.

Liderul opoziţiei din Insulele Solomon, Matthew Wale, şi-a exprimat într-un interviu acordat televiziunii ABC dezamăgirea că Australia nu a acţionat pentru a împiedica acordul cu China, deşi îl avertizase pe înaltul comisar (ambasadorul - n. red.) australian încă de anul trecut.

Ambasadorul Lachlan Strahan a răspuns luni printr-un mesaj pe Twitter: "Australia şi-a manifestat regulat şi respectuos (faţă de Insulele Solomon) preocuparea privind acordul de cooperare în domeniul securităţii propus între China şi Solomon".

Înaltul comisar a adăugat că "familia pacifică" este cel mai bun furnizor de securitate pentru Insulele Solomon, iar şefa diplomaţiei australiene, Maris Payne, a dat rapid "like", apreciind mesajul.

Oficialităţi americane s-au arătat de asemenea îngrijorate de noua relaţie militară creată de China, afirmând în februarie că aceasta ar putea fi un motiv pentru redeschiderea unei ambasade a SUA la Honiara, capitala Insulelor Solomon.

Premierul australian Scott Morrison a declarat jurnaliştilor că va discuta luni subiectul cu omologii săi din Papua Noua Guinee şi Fiji. "Este o problemă îngrijorătoare pentru regiune, dar nu a constituit o surpriză", a apreciat el.

Insulele Solomon, naţiune insulară cu o populaţie sub un milion, situată la circa 2000 de kilometri la nord-est de Australia, a recunoscut diplomatic în 2019 China, în locul Taiwanului - un indiciu al creşterii influenţei Beijingului în Pacific, consideră Reuters.

Cea mai cunoscută insulă din arhipelagul Solomon este Guadalcanal, unde în 1942-1943, în timpul celui de-al doilea război mondial, s-au dat lupte grele între forţele americane şi japoneze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.