Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire într-un loc istoric pentru Angela Merkel și Francois Hollande:Ce vor decide cei doi lideri

Angela Merkel, Francois Hollande

Fotografia care-i arată pe fostul preşedinte francez François Mitterrand şi pe fostul cancelarul german Helmut Kohl dându-şi mâna în anul 1984 la Douaumont (estul Franţei), acolo unde în Primul Război Mondial a fost ridicată una dintre fortificaţiile bătăliei de la Verdun, a rămas în istorie ca o imagine simbol a reconcilierii dintre Franţa şi Germania.

 

Pe 22 septembrie 1984, la 70 de ani de la începutul Primului Război Mondial, Mitterrand şi Kohl au participat la o mare ceremonia în memoria victimelor, desfăşurat în faţa cimitirului din Douaumont, unde sunt îngropaţi soldaţi ucişi în acel război, aminteşte agenţia France Presse. După ce au adus un omagiu celor dispăruţi, cei doi lideri s-au aşezat în faţa unui catafalc acoperit pe o parte cu drapelul german şi pe cealaltă cu drapelul francez.

 

După intonarea imnului german, Kohl s-a întors către Mitterand, iar mâinile lor s-au unit câteva secunde, într-un gest simbolic, despre care Palatul Elysee a afirmat mereu că a fost unul spontan, chiar dacă la acea vreme mulţi observatori au suspectat că ar fi fost regizat.

 

Însuşi Francois Mitterand a vorbit despre acest gest într-un interviu acordat în anul 1992. 'Nu vorbisem despre aceasta absolut deloc. Dar, fiind amândoi împreună în faţa catafalcului (...), în mod instinctiv, îmi amintesc, m-am întors către el, i-am întins mâna. Mâna sa a venit în acelaşi timp', a explicat fostul preşedinte francez.

 

În zilele ce au urmat acelui moment, presa vest-germană a subliniat importanţa 'întâlnirii de la Douaumont'. 'Germanii şi francezii s-au reconciliat: o fotografie care va intra în istorie', a scris atunci cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Iniţiativa din 1984 a amintit la acea vreme de îmbrăţişarea emoţionantă a cancelarului Konrad Adenauer cu generalul Charles de Gaulle, în anul 1963, la semnarea 'Tratatului de la Elysee', document cadru al cooperării franco-germane.

 

Actualii lideri ai celor două state, François Hollande şi Angela Merkel, se vor întâlni duminică la Verdun (la circa zece kilometri de Douaumont) pentru a marca centenarul sângeroasei bătălii începute în februarie 1916 şi care s-a terminat în luna decembrie a aceluiaşi an.

 

Însă dacă mesajul simbol al ceremoniei din 1984 a fost reconcilierea franco-germană, acum va fi 'relansarea idealului european', după cum a afirmat preşedintele Hollande, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.