DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Întâlnire la nivel înalt pentru Klaus Iohannis: Cu cine s-a văzut şeful statului / VIDEO

Klaus Iohannis gradina Cotroceni

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit luni, la Palatul Cotroceni, o delegaţie a Congresului Statelor Unite ale Americii, condusă de Devin G. Nunes (Republican - California), Preşedintele Comisiei Permanente pentru servicii de informaţii a Camerei Reprezentanţilor.

Discuţiile s-au concentrat asupra dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent asupra cooperării militare şi în domeniul schimbului de informaţii. Au fost discutate, de asemenea, contextul de securitate din regiunea Mării Negre şi evoluţiile privind sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice.

Interlocutorii au evidenţiat nivelul excelent de cooperare politică şi militară dintre România şi SUA şi interesul comun de aprofundare şi extindere a Parteneriatului Strategic, România fiind unul dintre cei mai de încredere, stabili şi fermi aliaţi ai Statelor Unite, într-o regiune cu un grad ridicat de impredictibilitate. Delegaţia americană a apreciat în mod deosebit, în cadrul discuţiilor, relaţia strategică româno-americană, având la bază o prietenie profundă, puternică şi stabilă. Oficialii SUA au exprimat apreciere pentru comunitatea de intelligence din România şi pentru cooperarea excelentă între serviciile de informaţii ale celor două ţări. Aceştia au mulţumit pentru contribuţia militară a României în diversele teatre de operaţii şi pentru aportul României, prin Baza Deveselu, la dezvoltarea sistemului NATO antirachetă.

Preşedintele României a subliniat semnificaţia deosebită a Parteneriatului Strategic româno-american – cel mai valoros parteneriat strategic al României – în context regional, respectiv în contextul implementării deciziilor Summitului NATO de la Varşovia. În acest cadru, Președintele Klaus Iohannis a arătat că regiunea Mării Negre nu este doar o regiune de frontieră, ci are importanţă strategică pentru România, SUA şi pentru Alianţă în ansamblul său. Președintele României a amintit relevanţa exerciţiilor militare comune pentru creşterea prezenţei militare americane în țara noastră şi pentru îmbunătăţirea interoperabilităţii, cum a fost exerciţiul desfăşurat recent la Cincu, la care a participat personal. Totodată, a fost evocat angajamentul României de creştere a cheltuielilor pentru apărare, necesară pentru consolidarea securităţii naţionale şi a NATO.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat totodată necesitatea dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic, prezentând avantajele economiei româneşti, aflate în creştere, pentru investitorii americani. În acest context, partea americană a exprimat aprecierea față de lupta anti-corupţie din România.

De asemenea, Preşedintele României a prezentat, la solicitarea delegației americane, evaluările ţării noastre cu privire la o serie de teme de interes de pe agenda internaţională, precum situaţia din Turcia şi cea din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.