Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire SUA-China la Singapore, în contextul 'războiului comercial' dintre cele două ţări

sua china

Şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, şi secretarul de stat american, Mike Pompeo, s-au întâlnit vineri la Singapore, în marja unui forum regional, în contextul unui ''război comercial'' din ce în ce mai înverşunat dintre cele două ţări, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Reporterii au fost scoşi din încăpere înainte de începerea convorbirilor oficiale între cei doi înalţi diplomaţi. 

Preşedintele american, Donald Trump, le-a dat instrucţiuni miercuri oficialilor săi din domeniul comerţului să aibă în vedere o creştere a tarifelor la 25 % , de la 10 %, la importurile în SUA în valoare de 200 miliarde de dolari din China. 

Trump, care a acuzat China şi alte ţări că exploatează SUA în comerţul global, i-a cerut Beijingului să facă o serie de concesii pentru a evita noi taxe, care ar putea fi impuse în săptămânile după ce se încheie o perioadă de supraveghere pe 5 septembrie.

Citește și: China este de importanţă 'crucială' pentru salvarea acordului nuclear al Iranului

China nu a dat însă nici un semn de supunere la presiunea Washingtonului. Ministrul chinez de externe a făcut apel joi la SUA să dea dovadă de calm şi ''să asculte cu grijă vocile consumatorilor americani''. 

Până în prezent, SUA au impus taxe la importuri din China de 34 miliarde de dolari, în cadrul primei tranşe de sancţiuni referitoare la bunuri în valoare de 50 miliarde de dolari. 

SUA doresc ca Beijingul să înceteze furtul de secrete ale întreprinderilor americane, să renunţe la planurile de impulsionare a industriilor sale high-tech pe cheltuiala Americii şi să înceteze subvenţionarea companiilor chineze cu împrumuturi ieftine care le permit să facă o concurenţă neloială. 

La rândul său, China afirmă că SUA încearcă să oprească creşterea unui competitor şi Beijingul a impus de asemenea propriile tarife la mărfurile americane. Tensiunile crescânde s-au răsfrânt asupra pieţelor bursiere şi yuanul a pierdut în raport cu dolarul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.