Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnirea care ar putea decide viitorul - Joe Biden pune la cale o întâlnire faţă în faţă cu Xi Jinping

sua china

Casa Albă a început să facă planuri pentru o întâlnire în luna noiembrie la San Francisco între preşedintele Joe Biden şi liderul chinez Xi Jinping - o încercare de a stabiliza relaţia dintre cele mai puternice două ţări din lume, potrivit unor oficiali cu rang înalt ai administraţiei americane, citaţi de The Washington Post, notează news.ro.

"Este destul de ferm" că va avea loc o întâlnire, a declarat un oficial al administraţiei. "Începem procesul" de planificare, a mai spus oficialul.

Un al doilea oficial de rang înalt al administraţiei a declarat că Biden aşteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu Xi, dar că "nimic nu a fost confirmat încă".

Întâlnirea în persoană ar fi prima între liderii celor două mari economii de când s-au văzut în marja summitului G20 de la Bali, Indonezia, în noiembrie anul trecut. Atunci, ambii preşedinţi au subliniat importanţa diplomaţiei faţă în faţă şi şi-au exprimat speranţa că ar putea readuce relaţiile bilaterale pe drumul cel bun. Însă, după ce Biden a ordonat doborârea unui balon chinezesc de spionaj care a survolat partea continentală a Statelor Unite, în februarie, legăturile s-au deteriorat şi mai mult.

În efortul de a relua relaţiile, patru înalţi oficiali ai administraţiei Biden au călătorit în ultimele luni la Beijing: secretarul de stat Antony Blinken, secretarul trezoreriei Janet Yellen, secretarul pentru comerţ Gina Raimondo şi emisarul pentru climă John F. Kerry. Luna trecută, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan a avut două zile de discuţii cu ministrul chinez de externe, Wang Yi, în Malta. Casa Albă a descris aceste conversaţii ca fiind "sincere, substanţiale şi constructive".

Dar comunicarea dintre oficialii militari americani de rang înalt şi omologii lor de la Beijing rămâne îngheţată, în ciuda deschiderii repetate a părţii americane. În martie, Xi a acuzat Washingtonul că a condus un efort al Occidentului de a pune în aplicare "limitarea, încercuirea şi îndepărtarea Chinei" pentru a-i încetini dezvoltarea. Iar luna trecută, principala agenţie de spionaj a Chinei, Ministerul Securităţii de Stat, a indicat într-o postare criptică şi neobişnuită pe contul său de WeChat că perspectivele unui summit Xi-Biden ar depinde de Statele Unite, dacă "vor da dovadă de suficientă sinceritate". Agenţia de securitate nu comentează de obicei în mod public politica externă, notează The Washington Post.

Biden, la rândul său, a făcut comentarii - din senin, la o strângere de fonduri, sau în scurte schimburi de replici cu reporterii - care au iritat Beijingul. În iunie, el l-a numit pe Xi un "dictator" care nu era la curent cu balonul spion trimis de China şi a spus că preşedintele chinez a fost "foarte jenat" atunci când acesta a fost doborât. De asemenea, el a remarcat că China are "dificultăţi economice reale".

Cu toate acestea, Biden a indicat în mod repetat în ultimele luni că se aşteaptă să se întâlnească cu Xi - "cândva în viitor, pe termen scurt", după cum a declarat el la o conferinţă de presă în iunie.

Luna trecută, Xi a lipsit de la summitul liderilor G-20 de la New Delhi, ceea ce l-a determinat pe Biden să îşi exprime dezamăgirea. Şeful Casei Albe a rămas optimist însă: "Voi ajunge să îl văd", a spus el.

În remarcile făcute luna trecută în faţa Adunării Generale a ONU de la New York, el a subliniat dorinţa sa de a "gestiona în mod responsabil competiţia" dintre cele două ţări pentru a evita conflictele. "Suntem pentru reducerea riscurilor", a spus el, "nu pentru decuplarea de China".

San Francisco va găzdui în noiembrie summitul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC), iar observatorii chinezi consideră că ar fi un bun cadru pentru această întâlnire. Dacă Xi nu ar veni, după ce a lipsit de la G-20 şi s-a eschivat de la un discurs la un summit al naţiunilor în curs de dezvoltare, în luna august, ar face o imagine proastă, a declarat Danny Russel, fost consilier pentru Asia la Casa Albă în administraţia Obama. "Oamenii vor ajunge la concluzia că problemele economice şi politice interne sunt prea mari", a spus el. "Există un preţ pentru el dacă nu merge", a declarat fostul oficial.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.