Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnirea dintre Macron și Scholz a fost `o palmă` pentru Germania

rfi.ro
macron scholz

Președintele Franței l-a primit miercuri pe cancelarul german la Palatul Elysée, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări.

"Într-un context de tensiuni politice" între Berlin și Paris, cancelarul german, Olaf Scholz, s-a întâlnit cu președintele francez, Emmanuel Macron, la Palatul Élysée miercuri, 26 octombrie, informează Deutsche Welle.

"Cei doi lideri, ale căror țări sunt văzute ca motorul comun al Uniunii Europene, au făcut un efort să zâmbească când Scholz a coborât din Mercedesul său negru pentru o strângere de mână, relatează The Guardian, dar cancelarul german a părut să se eschiveze când Macron a încercat să-i pună un braț pe spate", relatează Curriere International citat de Rador.

După această întrevedere, ambii "și-au subliniat punctele comune", tot potrivit Deutsche Welle. Domnul Scholz a declarat pe Twitter că a avut o "conversație foarte bună și importantă" cu domnul Macron. El a spus că discuția s-a concentrat pe aprovizionarea cu energie a Europei, creșterea prețurilor și proiecte comune de înarmare. "Germania și Franța sunt apropiate și se confruntă împreună cu provocări", a spus cancelarul.

Palatul Elysée a declarat doar că întâlnirea a fost "foarte constructivă", adăugând că a dus la înființarea unor grupuri de lucru în materie de energie, apărare și inovare, notează cotidianul belgian "Le Soir".

Dar pentru Politico Europe, care amintește recentele divergențe ale acestora cu privire la criza energetică, la apărarea europeană și la abordarea care trebuie adoptată față de China, "absența unei conferințe de presă comune la sfârșitul întâlnirii spune o altă poveste". "Relațiile sunt acum atât de glaciale între Emmanuel Macron și Olaf Scholz (…) încât nici nu îndrăznesc să fie văzuți împreună", descifrează sursa citată. Autorii articolului văd acolo "o palmă pentru Scholz, care se dusese în capitala Franței cu o echipă completă de jurnalişti".

Tensiunile au izbucnit în plină zi săptămâna trecută, când un Consiliu de Miniștri franco-german programat la Fontainebleau a fost amânat până în ianuarie, relatează Politico. Și "dezacordurile dintre cele două guverne au fost, de asemenea, vizibile pe scară largă la summitul UE de săptămâna trecută de la Bruxelles".

"Din punct de vedere istoric, Franța și Germania au avut poziții opuse cu privire la anumite probleme, dar recent o serie de decizii franceze și germane au tensionat relația dintre cele două mari economii ale Europei", explică Deutsche Welle.

Berlinul a votat recent un plan de ajutor de 200 de miliarde de euro pentru persoane fizice și întreprinderi în fața creșterii prețurilor, fără a informa Franța, "ceea ce ar putea perturba piața de gaz și electricitate". Mai mult, noul acord încheiat de Germania cu 14 țări NATO și Finlanda pentru crearea unui program comun de apărare aeriană pe continent exclude Franța.

De cealaltă parte, notează radiodifuzorul german, "recentul acord încheiat de domnul Macron cu Spania și Portugalia pentru construirea unui nou gazoduct între Barcelona și Marsilia a lăsat Berlinul în întuneric, pentru că speranțele sale de a beneficia de gazul iberic printr-un alt gazoduct care leagă Spania de Franța prin Pirinei este probabil redus la neant".

"Macron și Scholz ar fi reuşit cel puțin spargerea abcesului", conchide "Le Soir".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.