Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Integrarea Ucrainei în NATO, o prioritate legală a parlamentului de la Kiev

ucraina, nato

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a aprobat joi o lege care stabileşte integrarea Ucrainei în NATO drept una dintre priorităţile de politică externă ale ţării, după ce guvernul de la Kiev a renunţat în urmă cu trei ani la statutul de neutralitate militară al Ucrainei, informează EFE, potrivit agerpres.

Proiectul de lege, care pune bazele convergenţei Ucrainei cu ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice, a fost aprobat cu votul a 276 de deputaţi din totalul de 450.

Citește și: Atac TERORIST asupra ambasadei SUA din Kiev. Poliţiştii sunt în alertă maximă - FOTO

'În sfârşit, Rada Supremă a avut curajul să reia calea aderării la NATO fără niciun fel de scuze legate de nevoia de a îndeplini criteriile' necesare în cadrul acestui demers, a declarat în timpul sesiunii plenare deputatul Boris Tarasiuk din Batkivşcina (Patria, partidul fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko).

Statutul de neutralitate adoptat de Ucraina în timpul fostului preşedinte Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere, 's-a dovedit ineficient în garantarea securităţii statului în faţa presiunilor şi agresiunii externe', se menţionează în textul proiectului de lege, într-o aluzie la Rusia, notează EFE.

Autorităţile de la Kiev spun că vecinul lor de la est este 'un stat agresor' care îi sprijină cu arme, bani şi trupe pe rebelii separatişti care controlează ample teritorii în regiunile din estul ţării, Doneţk şi Lugansk, care se învecinează cu Rusia.

Citește și: 'Tătuca' Putin NU are zile proaste. Explicaţia simplă a liderului de la Moscova

'Politica de neutralitate s-a dovedit a fi o trădare, deoarece câtă vreme a fost în vigoare, sistemul nostru de securitate şi apărare a fost distrus', a scris pe contul ei de Facebook deputata Irina Friz, coautoare a proiectului de lege.

Ucraina a renunţat în decembrie 2014 la statutul său de nealiniere militară, după anexarea Crimeii de către Rusia şi izbucnirea rebeliunii proruse din estul ţării, scrie EFE, care adaugă că, în ciuda dorinţei guvernului ucrainean, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi mai multe ţări membre ale organizaţiei au exclus integrarea rapidă a Ucrainei în Alianţă. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a dat asigurări că autorităţile ucrainene vor organiza un referendum pentru a întreba populaţia dacă este de acord cu aderarea ţării la NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.