Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inteligența artificială îi ajută pe specialiştii în epigrafie să descifreze textele antice

facebook.com
inteligenta artificiala

Texte greceşti antice din secolul al V-lea î.e.n. au putut fi restaurate, datate şi localizate cu o precizie de neegalat cu ajutorul unei tehnici de deep learning (învăţare profundă), prezentată miercuri în jurnalul ştiinţific Nature, relatează AFP.

Zeci de mii de inscripţii, gravate pe piatră, lut sau metal, au permis istoricilor specializaţi în epigrafie să afle informaţii despre istoria civilizaţiilor antice. Multe au fost, însă, deteriorate de-a lungul timpului, până la punctul în care unele texte au devenit imposibil de citit din cauza pieselor care lipsesc din acest "puzzle". În plus, astfel de izvoare preţioase au fost mutate departe de locul lor de origine, ceea ce complică datarea lor - datarea cu carbon 14 nu este posibilă pe materie non-organică, potrivit Agerpres.ro.

Pentru a-i ajuta pe specialiştii în epigrafie să le descifreze, o echipă de cercetători de la universităţi din Veneţia, Oxford, Atena şi de la compania DeepMind (Google) au dezvoltat un instrument de deep learning, una dintre tehnicile inteligenţei artificiale ce utilizează o "reţea neuronală" ce imită structura creierului uman.

Acest instrument, denumit Ithaca, cu referire la insula lui Ulise din "Iliada şi Odiseea", a exersat pe aproape 80.000 de inscripţii de referinţă din baza de date a Packard Humanities Institute, cea mai mare colecţie digitală de inscripţii în greaca veche.

Tehnica sa de procesare automată a limbajului ţine cont de ordinea în care cuvintele apar în propoziţii şi de relaţiile dintre ele, pentru o mai bună contextualizare.

Având în vedere multiplele lacune din texte, Ithaca a fost nevoit să integreze atât cuvintele, cât şi caracterele individuale, distribuite fragmentar pe suport. Apoi a pus la punct un corpus de decrete din secolul al V-lea î.e.n., gravate pe tăbliţe de piatră şi descoperite în zona Acropolei din Atena.

Instrumentul a emis ipoteza unor secvenţe de litere care ar putea umple golurile, în concordanţă cu contextul istoric - spre exemplu, cuvântul "alianţă" a fost propus pentru şase caractere care lipsesc dintr-un jurământ de credinţă faţă de un oraş din Atena.

Rămâne apoi la latitudinea istoricilor să aleagă cea mai credibilă estimare. Munca lor a fost astfel mult facilitată: instrumentul Ithaca, prezentat drept "accesibil", atinge singur o precizie de 62%. Iar atunci când este utilizat de istorici, această rată de precizie creşte la 72%, conform studiului publicat în Nature, care subliniază efectul benefic al acestei "sinergii" om-maşină.

Ithaca sugerează mai multe locuri situate în 84 de regiuni, vizualizate pe o hartă care evidenţiază conexiunile geografice din întreaga lume antică.

Instrumentul propune în final o dată precisă pentru redactarea decretelor: 421 înaintea erei noastre, cu aproximativ 30 de ani mai târziu comparativ cu datele aproximative propuse de istorici.

"Poate părea banal, dar este esenţial pentru înţelegerea noastră a Atenei clasice, perioada în care au trăit Pericle şi Socrate", a comentat Thea Sommerschield de la Universitatea Ca'Foscari din Veneţia, coautoare a studiului, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ithaca, a subliniat specialista în epigrafie, poate fi utilizat pentru toate limbile antice, cum ar fi latina, limba maya antică sau scrierea cuneiformă din Mesopotamia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.